Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teckning från förhandlingen i Södertörns tingsrätt under onsdagen. Åklagare Ida Arnell i blå tröja.
Teckning från förhandlingen i Södertörns tingsrätt under onsdagen. Åklagare Ida Arnell i blå tröja. Bild: Johan Hallnäs/TT

Gängman i rätten för kidnappningen av Einár

Ännu en person ställs nu inför rätta för den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg våren 2020.
Den 39-årige mannen ska ha varit drivande i kidnappningen och försöken att senare utpressa rapparen.

Flera personer har redan dömts för kidnappningen av den numer avlidne Einár, men den man som nu ställs inför rätta befann sig då på flykt utomlands.

Det var i april 2020 som då 17-årige Nils Grönberg kidnappades. Han fördes till en lägenhet där han rånades på en klocka värd drygt 300 000 kronor och förnedrande bilder togs på honom.

Det hela orkestrerades av personer i det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm, i samarbete med ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm där 39-åringen enligt polisen haft en ledande position.

– I Vårbydomen konstaterar de att NN (39-åringen) hade en central del i gärningarna, säger åklagare Ida Arnell i sin sakframställan i tingsrätten när förhandlingen inleds på onsdagen.

Bevisen mot mannen består till stor del av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som fransk polis och Europol lyckades knäcka 2020.

Ledande i nätverk

39-åringen deltog enligt åklagaren både i planeringen och organiseringen av kidnappningen. Han ska vidare ha varit med och fört Grönberg till lägenheten och deltog även i att fotografera honom där. För det är han åtalad för människorov och rån.

– "Jag har Einar nu", citerar åklagare Ida Arnell ett av en mängd meddelanden som skickats från det alias som enligt Arnell hör till 39-åringen.

Mannen är också åtalad för försök till grov utpressning, då han tillsammans med andra senare ska ha försökt kräva Grönberg på tre miljoner kronor. Utpressningen bestod bland annat i hot om att sprida bilderna som togs på Grönberg.

Arnell citerar ett annat meddelande som mannen påstås ha skickat till en av de inblandade efter kidnappningen:

– "Hehe han lever, men bror jag kommer ge dig en present för du har ställt upp. Men vi pratar i morgon, killen är slut. Men kom ihåg, skicka ej foton till någon tills vi har fått som vi vill. Han ska göra allt rätt nu", citerar hon i rätten.

Bombplaner

Grönberg betalade dock aldrig några pengar, och enligt åklagaren deltog sedan 39-åringen i planer på att detonera en sprängladdning vid en bostad till en av Grönbergs familjemedlemmar för att skrämma honom. I chattar som åklagaren hänvisar till diskuteras bland annat när det ska ske.

"Bror mitt i natten runt 03 så ingen blir skadad tycker jag", skriver användaren som åklagaren menar är 39-åringen.

Någon bomb detonerade dock aldrig, av chattarna att döma stoppades det av ledaren för Vårbynätverket eftersom det fanns för mycket poliser där.

Mannen själv förnekar brott, säger hans försvarare Joel Apitzsch.

– Inställningen är att det inte är han som har skrivit de chattar som läggs till grund för åtalet, säger Apitzsch till TT.

Mannen medger dock att han att har varit på plats utanför lägenheten i samband med att Grönberg fördes dit och senare när han fördes därifrån.

– Men det finns fler användare till det aliaset, säger Apitzsch om chattarna.

Del av större mål

Det nya kidnappningsåtalet är del av en förhandling som inleddes för flera veckor sedan. Totalt sex personer är åtalade i målet, som bland annat rör synnerligen grov narkotikasmuggling. 39-åringen misstänks med flera andra ha smugglat in nära 160 kilo kokain till Sverige.

Bland de som tidigare dömts för inblandning i kidnappningen finns den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, samt rapparen Haval Khalil. Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för inblandning i ett tidigare planerat kidnappningsförsök som inte blev av.

Nils Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm i oktober 2021. Fallet är fortfarande olöst.

Södertörns tingsrätt inledde på onsdagen förhandling gällande ett nytt åtal kring kidnappningen av rapparen Nils 'Einár' Grönberg våren 2020.
Södertörns tingsrätt inledde på onsdagen förhandling gällande ett nytt åtal kring kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg våren 2020. Bild: Fredrik Persson/TT
Åklagare Ida Arnell i en paus vid förhandlingen i Södertörns tingsrätt.
Åklagare Ida Arnell i en paus vid förhandlingen i Södertörns tingsrätt. Bild: Fredrik Persson/TT
Advokat Joel Apitzsch, som försvarar den tilltalade 39-åringen, under en paus i Södertörns tingsrätt.
Advokat Joel Apitzsch, som försvarar den tilltalade 39-åringen, under en paus i Södertörns tingsrätt. Bild: Fredrik Persson/TT

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Nils "Einár" Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.

I april 2020 kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var att pressa den unge framgångsrike artisten på pengar.

Flera personer, varav två andra rapartister och medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, dömdes i februari 2022 för inblandning i kidnappningen.

Strax före klockan 23 på kvällen den 21 oktober 2021 sköts Grönberg ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm. Fallet är ouppklarat.