Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man sköts på en restaurang i Rinkeby i västra Stockholm på måndagen och avled sedan av sina skador på sjukhus.

Gängkonflikt undersöks efter ny dödsskjutning

Polisen kan inte utesluta att senaste veckans skjutningar i Rinkeby har en koppling till den pågående gängkonflikten i området.

Två dagar innan nyårsafton besköts en lägenhet i Rinkeby, ingen person skadades. Bara några dagar senare, natten mot nyårsafton, sköts en man till döds i ett garage. På måndagen sköts ytterligare en person på en restaurang i området och han avled senare av sina skador – totalt tre skjutningar på bara lite mer än en vecka.

Polisen har identifierat det senaste dödsoffret och underrättat anhöriga. Den döde var en man i 25-årsåldern, men i övrigt avslöjar polisen ingenting om mannen och vill inte heller kommentera uppgifter om att han skulle ha ett kriminellt förflutet.

- Nu arbetar vi förutsättningslöst, men självklart kollar vi på vad det finns för olika saker i historiken, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Flera skjutningar

Samtliga fall utreds av polisen som enskilda grova brott, men polisen måste samtidigt titta på samband mellan dessa tre händelser i sitt arbete.

- Om de här kan kopplas till den pågående konflikten som vi haft det senaste året får utredningen visa. Men i det yttre arbetet som pågår nu förhåller vi oss som att det är en röd konflikt med uppenbara risker för våldsyttringar, säger Christoffer Bohman, biträdande chef i det lokalpolisområde som Rinkeby är en del av, till TT.

Enligt honom är konflikten i Järvafältet och den senaste tidens utredningar starkt prioriterade av polisen och det går inte att utesluta att händelserna är kopplade till den.

- Vi har haft eskalerande våld i området och vi har betydligt fler skjutningar med dödlig utgång. En trend vi måste bryta från samhällets sida, säger Bohman.

Pågående konflikt

Konflikten i området går många år tillbaka och flera händelser har kopplats till den. Bohman berättar att den började med en gruppering av unga män som först var vänner och som sedan blev osams. De är samtliga från Rinkeby och har varit inblandade i flera grova våldsbrott som skett de senaste åren.

- Men om personerna som blivit skjutna är involverade får jag återgå till längre fram med hänsyn till den pågående utredningen, säger han.

Polisen på plats i Rinkeby arbetar samtidigt intensivt med att förebygga våldshandlingar och grupperingar i området, liksom även våldet mot polisen.

- Vi plockar bort vapen, vilket vi gör ofta. Sedan jobbar vi intensivt med att söka upp individer som vi tror oss veta är en del av konflikten eller finns i dess närhet, för att samtala, söka information och även att se om de är motiverade till att lämna, säger Bohman.

Stort trygghetsarbete

Ett stort arbete pågår också i att skapa trygghet för personerna boende i området.

- Jag är själv i Rinkeby nu och vi har många resurser på plats. Vi jobbar närvarande i lokalsamhället, och deltar i möten och arbetar också trygghetsskapande, säger Christoffer Bohman.