Göteborgarna lyder och sparar på vattnet. Arkivbild
Göteborgarna lyder och sparar på vattnet. Arkivbild

Göteborg sparar vatten – men inte Stockholm

Göteborgarna har lyckats minska sin vattenförbrukning med motsvarande en hink per person och även skåningarna verkar ha lyssnat på uppmaningen att vara sparsamma med vattnet efter den senaste tidens torka. Men Stockholmarna använder lika mycket vatten som tidigare.

ANNONS
|

Efter kommunens vädjan har göteborgarna lyckats minska sin vattenförbrukning med motsvarande en hink per person, rapporterar P4 Göteborg. Minskningen märktes redan under gårdagskvällen.

- Det tar ner oss utanför den kritiska marginalen, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Kretslopp och Vatten i Göteborgs stad, men tillägger att vädjan om sparsamhet står kvar.

Under fredagen gick Göteborgs stad ut med en vädjan till invånarna om att spara på vattnet på grund av att ledningsnätet var överbelastat efter den senaste tidens värmebölja. Högt belägna områden i staden hade problem med vattentrycket och i vissa fall fanns inte något vatten i ledningarna alls.

ANNONS

Fler uppmaningar

Ett 20-tal kommuner har infört bevattningsförbud och ett 50-tal kommuner uppmanar sina invånare att spara på vatten efter den senaste tidens torka. Och även skåningarna verkar ha lyssnat på uppmaningen, säger Marie Nordkvist Persson, kommunikationschef på Sydvatten, som representerar 16 kommuner i västra Skåne, bland annat Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona.

- I går kunde vi ana att förbrukningen var något lägre än den varit på kvällarna tidigare. Vi har haft uppmaningen ute ungefär en vecka och nu ser vi möjligen en minskning och hoppas att det fortsätter, säger hon till TT.

Stockholmare sparar inte

På Stockholm Vatten och Avfall har man dock inte sett någon minskning sedan man gick ut med uppmaningen att spara vatten, säger enligt Eleonor Björkman, pressansvarig.

På Norrvatten, som förser 14 kommuner i Stockholms norrort med vatten, såg man till och med en ökning förra helgen efter att man gått ut med en uppmaning att spara vatten jämfört med helgen innan uppmaningen, enligt kommunikationsansvarige Johan Krüger.

TT

Fakta: Så kan du spara vatten

Vattenverk och kommuner samlar flera tips om hur man kan spara både pengar och vatten. Här följer några av tipsen:

• Välj sparprogram på tvätt- och diskmaskiner. Fyll maskinerna med disk/tvätt innan de startas.

• Vattna trädgården med regnvatten som samlas in i tunnor.

• Låt inte kranen rinna medan du borstar tänderna, eller duschen rinna när du tvålar/schamponerar in dig.

• Ställ en karaff med vatten i kylskåpet för att ha kallt vatten i stället för att spola länge i kranen.

• Tvätta bilen i en biltvätt i stället för hemma.

• Välj dusch framför badkar.

• Handdiska inte under rinnande vatten.

• Undvik att vattna gräsmattan.

• Åtgärda toaletter och kranar som droppar eller läcker.

Källor: Sydvatten, Kalmar vatten och Bodens kommun.

ANNONS