Peter Jonason har åkt många gånger i vinter. Han har munskydd i fickan om det skulle bli för trångt, men ser till att hålla avstånd.
Peter Jonason har åkt många gånger i vinter. Han har munskydd i fickan om det skulle bli för trångt, men ser till att hålla avstånd. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Full fart i backen trots restriktioner

Det blev inget vanligt sportlov. Men trots pandemi och restriktioner har många valt att resa bort ändå. Det är full fart i backarna – med en stavlängds avstånd.

ANNONS

Det är en strålande dag i småländska Isaberg. Solen bländar i kritvita backar och temperaturen är behagliga sex grader.

– Jag har bott i Pyrenéerna. Det här är väl inte riktigt samma sak, men jag sa till mina söner att i dag är det precis som i Pyrenéerna, säger Anders Tengberg från Landskrona.

Han har åkt till Isaberg tillsammans med sina tre söner. I vanliga fall brukar familjen åka till Sälen och i år hade de egentligen tänkt åka till Österrike, men det fick bli skidsemester på närmare håll.

Att det råder en pandemi finns hela tiden i bakhuvudet.

– Vi håller oss i stugan och går inte in i affärer och restauranger. Behöver vi äta kör vi drive-through.

ANNONS

Även Peter Jonason från Göteborg anpassar sig efter restriktionerna. Han har åkt till Isaberg över dagen, ett av flera besök den här vintern.

– Jag tar bilen hit och åker ensam. Jag har med mig egen mat och försöker hålla avstånd, även om det är svårare den här veckan, säger han och drar upp ett munskydd ur fickan för att visa att han är beredd på trängsel.

Trots försiktighetsåtgärderna är han lite kluven till att åka bort.

– Man känner sig lite dum när man åker iväg och gör saker, men det här känns ändå okej. Man är ju utomhus.

Beteende viktigast

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, är inte speciellt orolig för tillresta skidgäster.

– Problemet är ju inte att man reser, utan hur man beter sig när man gör det – om man tänker på att hålla avstånd och inte trängs i affärer och restauranger.

För Isaberg går sportlovsveckorna ovanligt bra, trots pandemi och restriktioner. Förra året kunde man inte öppna alls på grund av för milt väder.

Danskarna som brukar stå för stor andel av besöken har uteblivit, i stället har nya grupper hittat hit, berättar vd Louise Söderlund.

– Dels är det förstås folk som annars skulle åkt någon annanstans, men vi har också fått fler gäster mitt i veckan, folk som är permitterade eller jobbar hemifrån. Vi har mycket 40-talister och nysvenskar som inte varit här tidigare.

ANNONS

På restaurangen har man tagit bort 40 procent av borden och satt in en vakt för att ingen ska sitta fler än fyra vid varje bord. Det är singelköer till liftarna och värmestugorna är stängda. Skyltar påminner om att hålla en stavlängds avstånd.

Positiva effekter

Isaberg har i likhet med andra skidanläggningar satt ett maxtak för hur många liftkort som säljs per dag.

Korten måste köpas i förväg, något som har varit en omställning för de som vant sig vid att komma och åka spontant. Men för anläggningen har förköpen ändå positiva effekter.

– Det blir mer plats och kortare köer – och nöjdare gäster. Och de som inte får plats på lördagen kommer på söndagen, säger Louise Söderlund.

– Så här har vi full koll på hur många som kommer och har lättare att planera för bemanning. Det känns som om vi är mycket mer i balans.

Hon är öppen för att ha ett maxtak, om än högre, även efter pandemin.

– Egentligen är det inget konstigt. Någonstans måste det ju vara stopp. Globen och Scandinavium släpper inte heller in hur många som helst.

Boel Holm/TT

Melker, Sixten, Anders och Alexander Tengberg skippade Österrike på grund av pandemin.
Melker, Sixten, Anders och Alexander Tengberg skippade Österrike på grund av pandemin. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort, ser att restriktionerna också medfört positiva effekter.
Louise Söderlund, vd för Isaberg Mountain Resort, ser att restriktionerna också medfört positiva effekter. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta: Anpassningar på skidorterna

Branäsgruppen, som driver Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn Ski Center och Storstenshöjden, började anpassa sina anläggningar redan i mars förra året.

– Vi har stängt värmestugorna, tagit bort bord i restaurangerna, har avstånd i alla köer och kör halvfulla liftar så att det alltid är en tom plats mellan sällskapen, säger Mikael Elford, marknads- och försäljningschef.

– I Gävleborg har vi också munskydd på all inomhus personal.

Man har haft ett stort antal gäster och fått införa maxtak, som man redan slagit i några gånger.

Lapland resorts, som har anläggningarna Björkliden och Riksgränsen, har haft bra beläggning, men mindre än tidigare säsonger.

I snitt kan man räkna med 500 besökare per dag, jämfört med över 1 000 tidigare år, skriver marknadschefen Christophe Risenius i ett mejl till TT.

Man har bland annat slutat med after-ski och nattklubbar, stängt bastu och gym och infört begränsningar för antal besökare på spa.

Skistar rapporterar att intresset för att besöka deras anläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre är stort. Man har bland annat stängt värmestugor, slopat after-ski, anpassat kösystemen och flyttat verksamheter som skidskola utomhus.

ANNONS