Vem pratar hen mest med i helgen? Ulf Kristersson har stor press på sig att bilda regering, enligt Henrik Ekengren Oscarsson. Arkivbild.
Vem pratar hen mest med i helgen? Ulf Kristersson har stor press på sig att bilda regering, enligt Henrik Ekengren Oscarsson. Arkivbild.

Full aktivitet bakom stängda dörrar

Total tystnad råder i regeringsfrågan. Alla partiers representanter duckar för frågor. Men febril aktivitet råder på partihögkvarteren. Med all säkerhet har telefoner gått varma och många hemliga möten hållits för att mejsla ut strategier inför veckans politiska spel, enligt statsvetare.

ANNONS
|

Redan på tisdag är det dags för fortsatta samtal med talmannen, så helgen har inte varit någon vila för partiledarna. Regeringsfrågan kräver massor av försiktiga närmanden, diskussioner, kompromisser och olika hänsyn.

- Det måste verkligen pågå förutsättningslösa diskussioner om försöken att hitta ett underlag för regering, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i samma ämne vid Göteborgs universitet, tror också att telefonerna går varma hos partierna nu.

ANNONS

- Man får förmoda att det är en febril aktivitet. Det är en extra tidspress under ett valår, eftersom det är extra bråttom att få igenom en budget, säger han.

Största möjliga tystnad

Men från partierna är det helt tyst. Varken Ulf Kristerssons eller Stefan Löfvens pressekreterare vill säga något om det som sker bakom kulisserna. SD återkommer inte på TT:s frågor. Moderatdistriktet i Skåne vill inte uttala sig, inte heller Socialdemokraterna i Göteborg.

Ändå, det finns massor att prata om inom partierna.

- Man får inte glömma att partierna är demokratiska organisationer. Partiledare har inte total frihet att göra som de vill, de måste förankra med exempelvis kommunalråd och partidistrikt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Just nu är det själva politiken som diskuteras mest, tror han. Det handlar om att bestämma vad som kan ruckas på, och vad som måste ligga fast då överenskommelser görs med andra partier.

ANNONS

Partiledarna pratar säkert också en hel del med varandra.

- Ulf Kristersson pratar nog med sina Allianskollegor. Säkert också med kommunalråd om möjligheterna att bilda regering med stöd från olika håll, säger Li Bennich-Björkman.

Splittrade moderater

Moderaterna är splittrade, det finns en del i partiet som gärna skulle se en Moderatledd regering även med stöd från SD, förklarar hon. Ute i kommunerna finns många som har svårt att motivera avståndstagandet.

- Det pågår en dragkamp mellan dem som väljer att hålla fast mot SD och de som kan tänka sig exempelvis en M+KD-regering, som SD har sagt att de vill stödja, säger hon.

Stefan Löfven har dock inte så många att prata med förutom MP, tror hon. Ännu, vill säga.

- Han pratar nog internt om hur långt han kan gå för att locka över C och L till en regering. Kanske försöker han kontakta Annie Lööf och Jan Björklund, men jag skulle inte tro att han gör det innan en Alliansregering är helt utesluten, säger hon.

ANNONS

Snabbvisiter hos talmannen

På tisdag är det dags för partiledarna att träffa talmannen Andreas Norlén igen. Det lär bli väldigt korta möten, det hela ska vara färdigt till lunch. Frågan är om vi kommer att få se ett regeringsförslag under veckan.

- Det är jättesvårt att säga. Det blir inget förslag från talmannen förrän han är så säker som möjligt på att det går igenom, han slänger inte fram något som blir nedröstat. Det skulle ses som ett misslyckande från talmanshåll, säger Li Bennich-Björkman.

- Jag tror faktiskt att vi får se ett förslag i veckan. Ulf Kristersson är tvingad att bilda regering, när han har sett till att rösta bort Stefan Löfven. Men det är nog ett spel som kommer att vara utsträckt i tiden. Det är inte så att vi får en regering som sitter i fyra år med det här parlamentariska underlaget, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS
TT

Fakta: Ännu bara första talmansrundan

Samtalen med talmannen Andreas Norlén fortsätter på tisdag. De är en del av den första talmansrundan, som ska avslutas med att talmannen ger någon i uppdrag att bilda regering.

Förslaget kan fällas om en majoritet av ledamöterna i riksdagen röstar emot (negativ parlamentarism) och då inleds en ny talmansrunda.

Om det inte går att få fram en regeringsbildare efter fyra talmansrundor måste nyval utlysas.

Nyval, eller extraval, ska då hållas inom tre månader.

Källa: 6 kapitlet i Regeringsformen

ANNONS