Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Walter föreläser nu om våld i nära relation.

Frida utsattes för våld: Krävs mod att lämna

Frida Walter lämnade efter sju år en våldsam relation. Hon bodde ett drygt halvår på jourboende och föreläser nu om mäns våld mot kvinnor.

Protesterna efter SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson och det våld sångerskan fick utstå i en relation har skapat kraftiga reaktioner och protester.

Frida Walter, 40 år, har själv levt i ett förhållande med psykiskt och fysiskt våld.

- Jag hoppas att Josefins ord ekar i framtiden. Men jag tycker att det är beklagligt att det behövs offentliga människor för att det här ska uppmärksammas. Vi vanliga människor har inga fans, säger Frida Walter till TT.

Hon hoppas att det fokus som dokumentären åter satt på mäns våld mot kvinnor inte stannar vid en vad hon kallar "trendorkan" utan att det skapar ringar på vattnet som tar sig hela vägen till beslutsfattarna.

- Vi behöver få med lagboken och alla myndigheter som har mandat och kan skärpa straffen för de här brotten, säger hon.

Att föreläsa var ett sätt för Frida Walter att ta sig tillbaka till livet. Hennes föreläsning heter "Varför gick du bara inte" – en fråga många utsatta kvinnor fortfarande tvingas besvara.

- Har man en gång blivit förlamande rädd så gör man allt man kan för att inte bli räddare. Det krävs väldigt mycket mod att gå ut i en orkan för att rädda sig själv och barnen, säger hon.