Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Under de kommande fem dygnen väntas temperaturerna ligga något under snittet. Arkivbild.

Fram med mössan – nu kommer hösten

Efter sensommarens sista suck, med temperaturer som nådde långt över 20-strecket under den gångna veckan, är nu betydligt kallare luft på väg.

I Svealand och norrut har det redan varit minusgrader, men under de kommande dygnen väntas kylan sprida sig vidare söderut.

- När vinden vrider åt nordväst är det inte omöjligt att det blir frost på sina håll även i Götaland under natten till tisdag, säger Charlotta Eriksson.

SMHI har gått igenom statistiken för det genomsnittliga datumet för första markfrosten. I historiskt perspektiv är det vanligt att den infaller omkring sista helgen i september, säger Charlotta Eriksson.

Efter den rekordvarma sommaren har temperaturerna nu återgått till det som anses normalt för säsongen. Under de kommande fem dygnen väntas de till och med ligga något under snittet.

- Det här är lite mer normalt men det kommer att kännas väldigt kallt, säger Charlotta Eriksson.

Mitt på måndagen väntas temperaturen i Götaland att uppgå som mest till omkring tio grader medan det väntas bli omkring fem till tio grader i norr och omkring noll grader i fjällen. Där väntas även en del skurar som kan övergå i blötsnö och snö.