På lördagen spärrade polisen av en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm där samtalen uppges äga rum.
På lördagen spärrade polisen av en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm där samtalen uppges äga rum.

Fortsatt tyst runt Koreamöte – Eliasson med

Det högnivåmöte om det koreanska säkerhetsläget som pågår i Sverige omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri. Med på mötet finns särskilda sändebud från Nordkorea, Sydkorea, USA och Sverige, bekräftar Sipri. Två av delegatarena är sydkoreanen Lee Do-Hoon och FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

ANNONS
|

Mycket lite har sipprat ut om hur mötet avlöper och på det svenska utrikesdepartementet är man fortsatt förtegna. Pö om pö har dock uppgifter släppts om vilka som är på plats.

Lee Do-Hoon deltar i egenskap av Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

- Han är i Sverige för att delta i rundabordssamtal i mindre format med internationella experter, anordnat av svenska regeringen och Sipri, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

ANNONS

Eliasson med

Det står sedan tidigare klart att toppdiplomaten Choe Son-Hui från Nordkorea och USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun är på plats i Sverige.

Med på mötet är också Jan Eliasson, ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) och tidigare vice generalsekreterare i FN.

- Det är viktigt för oss att vara med och skapa en plattform för konfidentiella samtal, säger Stephanie Blenckner, kommunikationschef på Sipri.

Nytt möte i februari

Mötet ska bland annat behandla det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

Samtalen hålls på en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm, där polisen på lördagen spärrade av ett stort område.

På fredagen meddelade Vita huset att USA och Nordkorea kommit överens om ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i slutet av februari. Var det ska äga rum har inte meddelats.

TT

ANNONS