Amir Rostami är en av författarna bakom den nu anmälda rapporten om gängkriminalitet och extremism.
Amir Rostami är en av författarna bakom den nu anmälda rapporten om gängkriminalitet och extremism.

Forskare: Oredlighet i rapport om gängkriminella

I november kom en uppmärksammad studie om gängkriminalitet och extremism. Nu sår andra forskare tvivel om rapportens slutsatser och har anmält den för oredlighet i forskningen, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Rapporten slog fast att mellan 15000 och 18000 personer i Sverige ingår i olika kriminella nätverk, från mc-gäng till islamistisk extremism. Ett mycket högre antal än tidigare befarat.

- Siffrorna i rapporten låter höga, och möjligen stämmer de. Men vi som utomstående har inte möjlighet att göra en egen bedömning, säger Johannes Knutsson, professor emeritus vid Polishögskolan i Oslo och en av anmälarna, till tidningen.

ANNONS

Han anser att varken rapportförfattarna eller polisen har kunnat svara på hur datan tagits fram.

Amir Rostami, som är en av författarna till rapporten, avfärdar kritiken.

”Det råder ingen tvekan om att det är en svaghet att vi saknar kontroll över observation och mätning. Men det är en svaghet som är gemensam för de flesta registerstudier", skriver han i ett svar till Svd.

Amir Rostami anklagas också för att ha brutit forskningsetiska regler när han under forskningsprojektets gång delvis återvände till en tjänst vid Polismyndigheten. Amir Rostami tillbakavisar även den kritiken. Studien granskas nu av både Lunds och Stockholms universitet.

TT

ANNONS