Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov passerar i diset utanför Kåseberga på Skånes sydkust.
Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov passerar i diset utanför Kåseberga på Skånes sydkust.

Flytande kärnkraftverk passerar Östersjön

I soldiset långt ut från den skånska sydkusten skymtas en ovanlig sjötransport: Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov bogseras nu längs Sveriges kust och vidare mot Murmansk.

ANNONS
|

Kärnkraftverk på pråm är något vi kan räkna med att få se mer av i framtiden, enligt Helmuth Zika, handläggare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

- Ett flertal länder tittar på det här konceptet, säger han till TT.

Den ursprungliga planen att genomföra transporten med kärnbränsle ombord har övergetts. Reaktorerna kommer att laddas först i Murmansk. Myndigheterna i länderna längs färdvägen kan därmed dra en lättad suck.

ANNONS

Inget kärnbränsle

- Rosatom, som är det ryska företag som svarar för tillverkning och transport, har gått ut med ett pressmeddelande där man försäkrar att transporten inte innehåller något kärnbränsle. Det är det man får gå på, säger Helmuth Zika.

Han tror att det beror på att företaget tagit intryck av reaktionerna från länderna längs rutten. Tidigare har både den finländska Strålsäkerhetscentralen och Norges utrikesminister kritiserat planerna på att transportera kärnbränsle ombord på pråmen.

- Det här är ett koncept som man kanske vill sälja i framtiden och då gäller de att se till att man kan få acceptans för det, säger Zika.

Som en Finlandsfärja

Pråmen, som är av ungefär samma storlek som en Finlandsfärja, har två bogserbåtar och ett räddningsfartyg med sig under den långa resan. Ombord finns två modifierade marina reaktorer som så småningom ska försörja industrier, oljeriggar och invånare kring staden Pevek i nordöstra Ryssland med ström.

ANNONS

Ett antal länder, bland annat Kanada och Kina, funderar på att i framtiden använda små, portabla kärnkraftverk som Akademik Lomonosov i glesbefolkade regioner.

- Tanken är väl att man kommersiellt kan hyra ut det eller sälja det här, har jag förstått det som, säger Helmuth Zika.

TT

Fakta: Akademik Lomonosov

Akademik Lemonosov består av en pråm i ungefär samma storlek som en Finlandsfärja, som utrustats med två mindre kärnreaktorer.

Den är tillverkad i Sankt Petersburg av det ryska företaget Rosatom och bogseras nu till Murmansk, där den ska förses med kärnbränsle. Sedan är planen att bogsera den 6000 kilometer vidare till Pevek i nordöstra Ryssland.

Reaktorerna kan generera upp till 70 megawatt, vilket kan jämföras med cirka 3000 megawatt på Forsmark 3 (termisk effekt).

Enligt Rosatom kommer Akademik Lemonosov att användas för att förse industrier, hamnstäder och oljeriggar med ström.

Källor: www.rosatom.ru och Strålsäkerhetsmyndigheten

ANNONS