Den 18 månader gamla flickan ska ha fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt att äta, enligt åklagaren. Arkivbild.
Den 18 månader gamla flickan ska ha fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt att äta, enligt åklagaren. Arkivbild.

Flickan var inte registrerad någonstans

Föräldrarna som åtalats för att ha låtit sin tvååriga dotter svälta, lät också bli att registrera henne hos svenska myndigheter. Det bryter mot barnkonventionen, som snart blir svensk lag. Men det är oklart om det hade kunnat innebära någon påföljd.

ANNONS
|

- Genom att undanhålla barnet från registrering har de inte följt barnkonventionens bestämmelser när det gäller att få ett personnummer, en identitet och ett medborgarskap, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef.

När rättegången mot föräldrarna avslutades på fredagen yrkade åklagaren på två eller tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada.

Den 18 månader gamla flickan kom in till Drottning Silvias barnsjukhus i februari i år med ett livshotande tillstånd, enligt läkarna till följd av kraftig undernäring.

ANNONS

Såvitt känt var detta flickans första kontakt med svenska myndigheter. Hon föddes i hemmet och registrerades inte hos Skatteverket. Hon har därmed inget födelsenummer och var heller inte inskriven vid barnavårdscentralen (BVC).

Misstro mot myndigheter

Föräldrarna har beskrivit sin livsstil som alternativ och pappan har i förhör uttryckt en stark misstro mot svenska myndigheter.

Det är inte olagligt att inte anmäla en graviditet eller att inte besöka BVC – men att ett barn inte registreras och får ett medborgarskap strider mot både svensk lag och barnkonventionen. Barnkonventionen slår fast att barn har rätt till ett eget namn, en identitet och ett medborgarskap, och att barn ska registreras omedelbart efter födelsen.

Sverige har förbundit sig att följa barnkonventionen och den 1 januari nästa år blir den lag. Frågan är om föräldrarna då hade kunnat ställas inför rätta även för att ha brutit mot den.

- Nej det kommer inte att göra skillnad i det avseendet. Det är inte så att vi därmed utvidgar regler om ansvar för brott, utan det är fortfarande de olika specifika lagarna som gäller, säger Christina Heilborn.

ANNONS

Viktigt fastställa identitet

Däremot kommer barnkonventionen när den blir lag att kunna användas på ett mer kraftfullt sätt, anser hon.

- Men i dagsläget går det inte att säga exakt vad som skulle ha kunnat bli konsekvensen mot föräldrarna, utan det krävs en helhetsbedömning av samtliga omständigheter kring vad som hänt för att kunna avgöra vad som gått fel och vems ansvaret är, säger hon.

Att barn får en fastställd identitet är mycket angeläget, framhåller hon.

- Det är viktigt för att så många andra rättigheter är knutna just till att ett barn har ett personnummer och ett medborgarskap. Att kunna bli kallad till skolan, omfattas av vaccinationsprogram och så vidare.

Fall bland papperslösa

- Det handlar också om att ett barn för sin egen del ska veta när han eller hon är född, var någonstans och vilka föräldrarna är – för att ha en kunskap om sitt eget ursprung och identitet. Det är en viktig del som människa att känna till det, säger Christina Heilborn.

ANNONS

Hur utbrett det är att föräldrar undanhåller sina barn från svenska myndigheter kan hon inte svara på.

- Att det förekommer vet vi, och att det finns ett mörkertal. De fall jag har hört talas om handlar mer om situationer där föräldrarna lever gömda eller papperslösa.

Flickan är omhändertagen av socialtjänsten. Föräldrarna har suttit häktade sedan i början av mars men försattes på fri fot efter rättegången. De får nu bo på ett utredningshem tillsammans med dottern.

TT

Fakta: Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) ska bli svensk lag den 1 januari 2020.

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar.

Den innehåller 54 artiklar. Här är något av det som slås fast:

Artikel 6: Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

Artikel 7: Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap. Barnet ska registreras omedelbart efter födelsen och från födelsen ha rätt till ett namn och rätt att förvärva ett medborgarskap.

Artikel 8: Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden.

Källa: Unicef

ANNONS