Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera skogsbränder har brutit ut under söndagen. Arkivbild.

Flera skogsbränder runt om i landet

Just nu rasar flera bränder runt om i landet. Torrt och soligt väder gör att elden sprider sig snabbt vilket gör det svårsläckt. SMHI varnar för skogs- och gräsbränder i nästan hela landet.

Det brinner fortfarande i ett större skogsområde i Stenhagen i Uppsala, men branden är under kontroll enligt Storstockholms brandförsvar.

Som mest hade räddningstjänsten 13 enheter på plats men strax före klockan 21 fanns tio enheter kvar för släckningsarbete.

- Från en mindre brand har den spridit sig norrut längs med en kraftgata. Jag har ingen uppgift på hur mycket yta som har brunnit, men det var kritiskt ett tag, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Lokalisera var det pyr

Nu måste räddningstjänsten gå in i området, lokalisera var det pyr och var elden har gått ner i rötterna för att kunna släcka branden.

- Då får man gå dit och gräva, stoppa ner strålröret och spruta vatten. Man får gräva ner sig och rota runt med en spade och hacka, säger Magnus Bengtsson, och tillägger att släckningsarbetet kommer att pågå hela natten, ändå in på måndag förmiddag.

Under en kortare tid evakuerades också ett antal bostäder i Stenhagen på grund av kraftig rök och eventuell spridningsrisk. Men strax efter klockan 19 fick de boende återvända hem igen, enligt polisen.

Det råder eldningsförbud

Det råder sedan några dagar totalt eldningsförbud på flera håll i landet, bland annat i Stockholms och Uppsala län.

SMHI varnar för skogs- och gräsbränder i nästan hela landet. Och det brinner och har brunnit på ett antal ställen runt om i Sverige på söndagen.

Enligt en sammanställning som SVT Nyheter har gjort rör det sig om sex större bränder, bortsett från den i Uppsala. Bland annat har det brunnit i Älmhult, Värmdö och Nora.

Magnus Bengtsson förklarar att det är mycket torrt i markerna och beskriver en söndagseftermiddag med väldigt mycket att göra för räddningstjänsten.

- Det har varit full fart med många mark- och skogsbränder, säger han.