Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Arkivbild
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Arkivbild Bild: Mikaela Landeström/TT

Flera partiledare nobbar Nobelfirandet

Flera partiledare nobbar årets Nobelfirande när Rysslands ambassadör är bjuden.

ANNONS
|

Centerledaren Muharrem Demirok kommer inte att delta på Nobelfirandet om Rysslands ambassadör är där, skriver han i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

"Jag såg fram emot att delta under ceremonin och Nobelfesten. Men så länge Ryssland bedriver sitt krig mot Ukraina kan jag inte delta på samma fest som deras ambassadör. Jag firar gärna forskning och framsteg, men inte under vilka omständigheter som helst", skriver han.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ledare, kommer inte heller. Hon kommenterar på X: "Jag kommer inte delta i Nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen samtidigt som bomberna faller över Ukraina."

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tackar nej. "Det finns ingenting att fira tillsammans med Rysslands ambassadör", skriver hon på X.

ANNONS

Förra året portades Irans, Belarus och Rysslands ambassadörer från Nobelprisutdelningen.

Förra året valde Nobelstiftelsen att inte bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till utdelningen av Nobelpriset i Stockholm. I år är de dock välkomna att delta. Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens vd, motiverar beslutet med att förra året var ett undantag, och att man nu gått tillbaka till tidigare praxis.

ANNONS