Allt fler väljer att rösta i förtid. Arkivbild.
Allt fler väljer att rösta i förtid. Arkivbild.

Fler vill rösta före valdagen

Från och med onsdagen kan man förtidsrösta i EU-valet, något som allt fler svenskar väljer att göra.

ANNONS
|

Andelen förtidsröstare har ökat under de senaste EU-valen.

Vid valet 2009 var 30 procent av rösterna förtidsröster. Vid nästa EU-val, 2014, låg siffran på 36 procent, enligt statistik från Valmyndigheten.

- Vi kan konstatera att förtidsröstningen ökar. Den traditionella väljaren som tar på sig finkostymen och går till sin egen vallokal på valdagen är mindre vanlig i dag, säger Maria Nordström.

ANNONS

- I dag är man mer flexibel och reser mer, samtidigt som man har högre förväntningar på att man ska kunna delta i valet oavsett var man befinner sig, fortsätter hon.

Enklare att rösta

Antalet förtidsröstare i riksdagsvalen började öka redan under 70-talet. Längre bakåt i tiden var många av dem som förtidsröstade högutbildade personer som reste mycket.

- I takt med att förtidsröstningen har ökat har också skillnaderna mellan vallokalröstarna och förtidsröstarna minskat, säger Stefan Dahlberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Antalet förtidsröstare minskade igen i takt med att postkontor stängdes runtom i landet under 1990-talet (fram till 2006 hade Posten ansvaret för förtidsröstningen). Inför riksdagsvalet 2006 tog kommunerna över ansvaret.

- Andelen förtidsröstare exploderade då i antal och det har fortsatt att öka. Röstmottagningsställena har blivit fler och i samband med det ökar antalet förtidsröstare, säger Stefan Dahlberg.

ANNONS

- När det till exempel finns röstmottagningar i gallerior, som människor besöker ofta, blir det enklare att rösta. Det gör att fler väljer att rösta i förtid.

Omvända förhållanden

Över tid har det skett förändringar när det gäller vilka partisympatisörer som väljer att förtidsrösta. Socialdemokraterna var exempelvis starkare i de traditionella vallokalerna fram till de fyra senaste riksdagsvalen, då de var starkare i förtidsröstningslokalerna.

- För Moderaterna är förhållandena omvända. Från 1982 fram till valet 2014 var Moderaterna starkare i förtidsröstningen, men 2014 var Moderaterna för första gången starkare i vallokalen, säger Stefan Dahlberg.

TT

Fakta: Förtidsröstning

Förtidsröstningen i EU-valet startar den 8 maj. Fram till och med valdagen den 26 maj kan man rösta i vilken röstningslokal som helst i landet.

På valdagen skickas kuvertet med röstkortet och valkuvertet till vallokalen i det valdistrikt man tillhör.

Det är möjligt att ångra sin förtidsröst. För att göra det röstar man igen på valdagen i den vallokal man tillhör.

Man kan bara förtidsrösta en gång. Gör man det flera gånger blir alla röster ogiltiga.

Utlandsröstningen började redan den 2 maj och den första dagen att brevrösta från utlandet var den 11 april.

Källa: Valmyndigheten

Fakta: Sjätte EU-valet

Valet till EU-parlamentet 2019 är det sjätte i ordningen, sedan Sverige blev medlem i EU 1995.

Det första hölls på hösten 1995, då 41,3 procent av de röstberättigade deltog.

Dåvarande statsministern, Ingvar Carlsson (S), talade om ett allvarligt bakslag och Centerledaren Olof Johansson om en demokratisk katastrof.

Valdeltagandet sjönk ytterligare i två val med bottennoteringen 37,9 (2004).

2009 steg det till 45,5 procent och 2014 ökade det ytterligare (till 51,1 procent).

I EU som helhet har det genomsnittliga valdeltagandet sjunkit sedan det första direktvalet till parlamentet 1979. 2014 var genomsnittet 42,6 procent i de då 28 medlemsländerna.

Källor: Faktablad om EU-val, Göteborgs universitet och Valmyndigheten

ANNONS