Andelen som uppger att de tycker om att vara ute i solen har minskat, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Andelen som uppger att de tycker om att vara ute i solen har minskat, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Fler svenskar brände sig under sommaren

Svenskar har under året både utsatt sig för solen i större utsträckning och bränt sig mer, visar en ny rapport. Orsaken är inte helt förvånande: Den heta sommaren.

ANNONS
|

Årets mörkaste dagar kan få en och annan att längta tillbaka till den exceptionellt varma sommaren. Men nu visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten att cirka 1,1 miljoner svenskar brände sig i solen i Sverige i år, vilket är nästan lika många som brände sig utomlands.

Hälften av alla svenskar (47 procent) brände sig en eller flera gånger under året, vilket är en ökning med åtta procentenheter jämfört med 2017.

- Vi ser att svenskarna sökt sig till svenska badplatser mer den här sommaren och det är för att hitta svalka. Vi ser i undersökningen att det är värmen man vill komma undan, säger Hélène Asp, chef vid enheten för miljöövervakning på Strålsäkerhetsmyndigheten.

ANNONS

Når inte cancermål

Men trots ökningen syns en attitydförändring hos svenskarna som egentligen tog sin början 2016, enligt Hélène Asp.

- Det som sticker ut i rapporten i positivt riktning är att människor har förändrat sina attityder. Svenskar har väldigt bra kunskap om riskerna med solen och hur man skyddar sig. En annan positiv sak är att en så stor andel föräldrar skyddar sina barn.

Tre av fyra svenskar uppger att de varit mer i skuggan än under en vanlig sommar, omkring två tredjedelar att de mer försiktiga i solen och omkring hälften att de tillbringat mer tid inomhus. Främst är det kvinnor och yngre som förändrat sina solbeteenden.

Samtidigt är oron för att få hudcancer relativt liten, under tio procent. Andelen som oroar sig för malignt melanom har dock fördubblats jämfört med förra året. Sedan tidigare är det känt att antalet hudcancerfall i Sverige ökar med runt sex procent per år, enligt forskare vid Karolinska Institutet.

- Vi vill ju på sikt minska antalet hudcancerfall. Vi har som mål att minska antalet till 2020 och hamna på samma nivå som 2000. Det kommer vi inte att uppnå. Men jag tror att vi har en möjlighet att vända den här trenden eftersom vi ser att vårt arbete har gett resultat, säger Hélène Asp som tror att man kommer att se ett fortsatt högt hudcancer år ett antal år framöver.

ANNONS

"Snygg och brun"

Svenskarnas relation till solen har delvis sin grund i ett skönhetsideal där många anser att det är modernt och fräscht att vara brun. På 1920-talet fångades modeskaparen Coco Chanel av fotografer när hon blivit för solbränd på en Medelhavskryssning och vips var en brun hy något eftersträvansvärt. Tidigare var blekhet hett.

Samtidigt är den långa, mörka svenska vintern en bidragande faktor. Strålsäkerhetsmyndigheten ser att svenskar i hög grad reser till sol och bad, vilket är oroande eftersom folk vars hud inte utsatts för solen under lång tid reser till länder där solen är extra stark, säger Hélène Asp.

Därför lanserar myndigheten en kampanj i jul.

- Den kommer att rikta sig till resenärer som reser till soliga varma länder, som Thailand, Florida, och uppmärksamma dem på hur kort tid man kan vara i solen utan att bränna sig i de här länderna. Har man väldigt ljus hy och åker till de här länderna med stark sol så kanske det rör sig om 20 minuter, säger Hélène Asp.

TT

ANNONS

Fakta: Tips för att skydda sig

Undvik solen mitt på dagen.

Använd kläder som skydd och solskyddsfaktor som komplement.

Skuggan är en också en bra plats att njuta av värmen i.

Strålsäkerhetsmyndigheten har lanserat en app som heter "Min soltid" där du kan mata in din hudtyp, vilket land man ska till och få resultat på hur länge man kan vara i solen.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

ANNONS