Women's March i Stockholm den 21 januari. Arkivbild.
Women's March i Stockholm den 21 januari. Arkivbild.

Fler metoo-relaterade anmälningar till PO

Pressombudsmannen (PO) har fått in 25 anmälningar av publiceringar som kopplas till avslöjanden i samband med metoo-rörelsen. Sju personer har anmält en eller flera tidningar, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
|

Enligt PO Ola Sigvardsson har man kommit långt med ett stort antal anmälningar.

- Vi håller som bäst på och skriver våra beslut. Det är flera stycken som kommer att avgöras under våren, säger han om de tidiga anmälningarna som skickades in i samband med publiceringen i höstas.

Sigvardsson säger att det är ovanligt att det kommer in så många anmälningar om samma ämne.

ANNONS

- Men sett i perspektivet att vi får in 500-600 anmälningar per år är det inte ens en dominerande del av det vi har fått in det senaste året, säger han till SR.

I Sverige växte metoo-kampanjen med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher. Enligt siffror från medieanalysföretaget Retriever publicerades 31345 artiklar där "metoo" eller "#metoo" nämns under tvåmånadersperioden 15 oktober–13 december. 157768 svenska inlägg på Twitter och Facebook nämner metoo under samma period. 640600 inlägg på Instagram har hashtagen #metoo.

TT

Fakta: Allmänhetens pressombudsman

Den som känner sig personligen kränkt av något som stått i en tidning kan göra en anmälan till Allmänhetens pressombudsman, PO. Anmälaren ska vara personligen berörd av den publicering som anmäls. Det innebär vanligen att man skall vara namngiven eller på annat sätt utpekad.

Artikeln ska ha varit publicerad i en tryckt tidning eller tidskrift. PO kan även pröva vissa nättidningar, vars utgivare är medlemmar i branschorganisationerna TU eller Sveriges tidskrifter. Publiceringen måste ha skett inom tre månader från den dag anmälan kom in till PO.

PO granskar sedan anmälan och om man beslutar att utreda saken vidare skickas en kopia av anmälan till tidningen. Sedan får tidningen besvara anmälaren som också kan ge ytterligare svar. När parterna avslutat sin korrespondens kan PO antingen föreslå att tidningen ska klandras och överlämnar ärendet till Pressens Opinionsnämnd (PON) som är den beslutande instansen, eller så kan PO anse att tidningen ska frias och avskriva fallet.

Källa: PO

ANNONS