När solen tittar fram lättar många på alkoholmoralen. Arkivbild.
När solen tittar fram lättar många på alkoholmoralen. Arkivbild.

Fler kontroller på sjön i det varma vädret

Varma månader betyder fler timmar på sjön för semesterfirare, och mer jobb för kustbevakningen.

ANNONS
|

Hittills i år har Kustbevakningen gjort 1261 nykterhetskontroller till sjöss – det är ungefär 30 procent fler än under samma period i fjol.

- Det varma vädret gör att fler tar fritidsbåten ut på sjön, vilket gör att vi måste kontrollera fler, säger Johnny Åberg som är kommunikatör på Kustbevakningen.

Han berättar att en del kanske "lättar lite på moralen" när solen kikar fram. Man solar, kopplar av och dricker lite extra vin till maten, tills det är dags att styra hemåt.

ANNONS

- Och då överskattar man ofta sin körförmåga. Därför är det viktigt att man som medpassagerare vågar säga ifrån och att föraren får vänta till alkoholen helt gått ur kroppen, säger han.

Lagen om sjöfylleri

I juni 2010 infördes samma nykterhetsgräns på sjön som på vägarna. Den förare som har minst 0,2 promille alkohol i blodet gör sig därför skyldig till sjöfylleri, och den som har mer än 1,0 promille till grovt sjöfylleri. Enligt Kustbevakningen har de sett en minskning av fylla till sjöss sedan lagen började gälla.

- Jag upplever att det är en stor skillnad. Folk har generellt blivit bättre på att sköta sig och på att utse någon som håller sig nykter, som kör båten, säger Johnny Åberg och hänvisar bland annat till fjolåret då 2344 kontroller gjordes, varav 88 anmäldes för rattfylleri.

- En siffra som visar att de allra flesta sköter sig, säger han.

ANNONS

Hälften alkoholrelaterade

Samtidigt visar statistik från Transportstyrelsen att lagen om sjöfylleri kanske inte är tillräcklig. I fjol hade nämligen över hälften av de personer som omkom i olyckor på sjön alkohol i blodet.

- Vi vet att om man har druckit – påverkar det omdömet. Så ta det försiktigt på sjön och var rädd om både dig och andra, det är den grundläggande regeln, säger Johnny Åberg.

TT

Fakta: Statistik sjöfylleri

Sjöfylleri: 2014 2015 2016 2017 2018 (tom 26/6)

Antal kontroller: 2273 2272 2890 2344 1261

Antal anmälda brott: 101 80 94 88 42

Utfall: 4,4% 4,5% 3,6% 3,5% 3,3%

Källa: Kustbevakningen

ANNONS