Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De stulna proven har spridits på sociala medier. Arkivbild.

Fler delar av nationella provet tros ha läckt

I förra veckan stals ett nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet har läckt via sociala medier och sprids över hela Sverige. Nu misstänker Skolverket att ännu en del av nationella provet cirkulerar på internet.

Enligt uppgift till TT ska provet ha spridits via gruppchattar på Snapchat i västra Stockholm. Även från andra delar av landet har sådana rapporter kommit, skriver Dagens Nyheter.

Klockan 07.40 på tisdagsmorgonen, drygt en timme innan provtiden började för eleverna, fick Skolverket bevis på att provdelen som handlar om läsförståelse spridits nationellt.

Flera delar tros ha läckt

- Vi har fått information från olika delar av landet och gör bedömningen att det är en ordentlig spridning på sociala medier. Det problematiska är att vi fick reda på det strax före provet skulle börja, säger Anders Boman, chef för provenheten på Skolverket, till TT.

Dagens prov var i läsförståelse i svenska respektive i svenska som andraspråk för årskurs 9. Skolverket misstänker att även C-delen, uppsatsskrivning, som ska skrivas på torsdag, har läckt.

Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna fått tilldelat sig. Myndigheterna rekommenderar att alla skolor byter till ersättningsprovet på torsdag. Beslutet är nu upp till rektorerna.

- Därför rekommenderar vi rektorerna att använda ersättningsprov, om inte rektorerna gör en annan bedömning, säger Boman.

Lärare måste hålla koll

Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.

Berörda lärare uppmanas att "vara extra observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.

- Det är naturligtvis ett svårt arbete, men det är viktigt att påpeka, säger Boman.

Vid inbrottet i en Stockholmsskola stals förutom provet och facit i pappersform även it-utrustning. Skolverket anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.