Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgångshallen på Landvetter flygplats. Arkivbild.  Bild: Petter Trens
Avgångshallen på Landvetter flygplats. Arkivbild. Bild: Petter Trens

Finnair ställer in alla flighter till och från Landvetter

Fyra avgångar och lika många ankomster ställs in på Landvetter på måndagen. Detta efter att Finnairs personal gått ut i strejk.
– Förhoppningsvis ska ingen åka ut till flygplatsen i onödan, säger Åsa Öhman på Swedavia.

Tiotusentals svenskar drabbas när de finska postanställdas fackförbund Pau inleder en utvidgad strejk på måndagen. Samtidigt sympatistrejkar nämligen flera andra fackföreningar vilket påverkar passagerarfärjor och flyg.

Ingen av Finnairs flighter mellan Helsingfors och Göteborg kommer att lyfta under måndagen, enligt Swedavias pressjour. Hur det blir på tisdagen är inte känt.

– Vi följer läget och råder alla som ska flyga imorgon att hålla sig uppdaterade genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller via vår hemsida, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

— De har dock inte flaggats för inställda flighter på tisdagen.

300 flyg står still

Redan under söndagskvällen började Finnair ställa in många flygningar. Enligt TT ska Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist sagt till lokala medier 300 av 377 flygningar under måndagen inte blir av. Totalt skulle det drabba cirka 20 300 av runt 35 000 inbokade passagerare. Enligt Öhman har alla flighter till och från Bromma ställts in och i stort sett alla till och från Arlanda.

Passagerare som inte får en ombokning som passar kan begära ersättning för biljettpriset, enligt Finnair.

– Flygbolaget är duktiga på att informera sin resenärer i förväg så förhoppningsvis ska ingen ha åkt ut till flygplatsen i onödan, säger Öhman.

Svenska resenärer som tar sig till Finland på annat sätt för att resa vidare med Finnairs många flygningar till Asien drabbas också av strejken under måndagen, rapporterar TT.

Fakta: Konflikten i Finland

Förutom att postanställda ska vara i strejk på måndagen inleds också stora sympatistrejker som ett led i postkonflikten, som pågått sedan mitten av november.

Kollektivtrafik: Från måndag morgon klockan 03.00 står en stor del av bussarna i Helsingforsregionen stilla. Då genomför de av regionens busschaufförer som tillhör fackförbundet AKT en punktstrejk under 24 timmar.

Passagerarfärjor: Passagerarfärjor och fraktfartyg som seglar under finsk flagg och hemmahamn stannar i hamn från klockan 06.00.

Flygtrafiken: Fackförbundet IAU:s sympatistrejk påverkar bland annat Finnair som ställer in resor för cirka 20 000 passagerare. Catering, markservice och kundtjänst på Helsingfors flygplats Vanda drabbas också kraftigt och även personal som arbetar med teknik och säkerhetskontroll kan sympatistrejka.

Sjukhus: Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt uppger att patienterna blir upplysta via telefon om när de har tid för ingrepp eller undersökning. Detta eftersom breven inte når fram. Det har ändå noterats att mängden icke-bokade eller annullerade tider har blivit märkbart fler sedan strejken började.

Posten: I en andra fas är en strejk aviserad att pågå till den 8 december. Från måndag morgon strejkar cirka 10 000 postanställda som arbetar med utdelning, posthantering, transport, försäljning och som tjänstemän.

Sjöfart: Sedan tidigare har postgången i skärgården försvårats eftersom inga försändelser tagits ombord på förbindelsefartyg och landsvägsfärjor. Sedan i torsdags har inga långtradare eller tankbilar släppts in på fartygs bildäck. Isbrytarna följer heller inte längre med fartyg ut i farlederna.

Livsmedel: Fackförbundet SEL införde i fredags ett förbud mot att samla, lasta eller lasta av transporter som sköts av postens egna bilar eller av underleverantörer. Sympatistrejken ska pågå till midnatt den 9 december.

El och logistik: Elektrikerförbundet sympatistrejkar i sju post- och logistikcentraler i Helsingfors, Vanda, Lundo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg.

Källa: Hufvudstadsbladet/TT