Gita Nabavi är ny partiledare i Feministiskt initiativ bredvid Gudrun Schyman. Arkivbild.
Gita Nabavi är ny partiledare i Feministiskt initiativ bredvid Gudrun Schyman. Arkivbild.

Fi:s nya partiledare tror på riksdagsdebut

Gita Nabavi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.

ANNONS
|

Feministiskt initiativ håller i helgen kongress och valkonferens i Malmö. På lördagen var det dags att välja en efterträdare till Victoria Kawesa som avgick i höstas.

De 137 kongressombuden sade enhälligt ja till Gita Nabavi, som var den enda kandidaten till posten. Gita Nabavi är en av Fi:s veteraner och har varit engagerad i partiet sedan 2006. De senaste åren har hon varit ordförande i partistyrelsen och hon säger att det ger henne trygghet i den nya rollen som partiledare.

- Det känns tryggt. Jag känner att jag kan vila i min kännedom om partiet och att jag varit med om den resa som vi gjort.

ANNONS

"Goda chanser"

Hon kastas nu rakt in i en valrörelse och hon tror att Fi har goda chanser att ta sig in i riksdagen i september.

- Vi har aldrig haft så bra förutsättningar som nu. Vi har fler medlemmar, vi har flera lokala grupper och vi får våra valsedlar utlagda i alla vallokaler. Dessutom har vi den gångna mandatperioden arbetat i 13 kommuner så vi har en parlamentarisk kännedom som vi inte haft tidigare, säger Gita Nabavi.

Men det är inget enkelt arbete som ligger framför den nya partiledarduon. Prognosen inför det kommande valet ser dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen.

- Opinionsmässigt ser det inte riktigt ut att räcka – om det inte händer något under valrörelsen som gör att de och deras frågor får utrymme, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

ANNONS

Under helgens kongress ska Fi även slå fast sin valplattform. Trots att den redan är bestämd, och alltså bara ska klubbas på söndag, är den inte offentlig ännu.

Fjärde gången

Men i partiets statsbudget för 2018 finns några tydliga fokusområden, bland annat kraftigt höjda lägstapensioner, sänkt arbetstid och stärkt asylrätt. Partiet vill också kraftigt skära i försvaret.

Det är fjärde gången som partiet nu gör ett försök att ta sig in i riksdagen.

- Det är klart att saker som att driva en energisk kampanj, exempelvis vara aktiv på sociala medier som man var vid förra valet, kan hjälpa. Men det avgörande kommer snarare bli vad valrörelsen faktiskt handlar om, och också hur det parlamentariska läget ser ut, säger Sofie Blombäck.

Många som egentligen gillar Fi kan tveka eftersom man är vänster och inte på något sätt vill orsaka ett maktskifte, säger hon.

Efter det senaste valet var besvikelsen stor. Fi hade bara några månader tidigare lyckats ta en plats i EU-parlamentet, men slutade på 3,1 procent, en procentenhet för lite för en riksdagsplats.

ANNONS

Sedan dess har partiets siffror legat stadigt under valresultatet – mellan 2–2,5 procent.

Inte lyft

Metoo-debatten, som präglade stora delar av hösten, tycks inte heller ha fått partiet att lyfta.

- Det svar partiet själv ger är att metoo inte har varit moget att göra partipolitik av. Ett kompletterande svar kan vara att här finns ingen riktigt tydlig politisk motståndare. Inget annat politiskt parti går ut och säger att man är emot metoo, säger Sofie Blombäck.

Under helgen ska Fi också besluta om riksdagslistan. Noteras kan att både Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström och tidigare länspolismästaren i Stockholm Gunno Gunnmo står på valbar plats.

TT: Vad händer om Fi inte lyckas i det här valet heller?

- Det beror väldigt mycket på hur det går i de kommunala valen. Vi har många exempel på partier som ganska många gånger har misslyckats på den nationella arenan, men som lyckats överleva och fortsätta på den lokala nivån, säger Blombäck.

ANNONS
TT

Fakta: Gita Nabavi

Gita Nabavi är 35 år och bor i Hägersten i södra Stockholm.

Hon har varit engagerad i Feministiskt initiativ sedan 2006 och har nu i flera år varit ordförande i partistyrelsen.

Under de senaste åren har Gita Nabavi varit en av de ledande personerna i arbetet med att skapa partiets första statsbudget.

Utanför sitt politiska uppdrag jobbar hon som projektledare på ett it- och managementföretag.

Källa: Feministiskt initiativ

Fakta: Fi:s fokusområden

Av Fi:s statsbudget framgår vad partiet vill satsa på. Bland annat vill partiet:

- Fasa ut skattesubventioner som jobbskatteavdrag, ränteavdrag och rut/rot-avdrag.

- Återinföra förmögenhetsskatt

- Arbeta mer aktivt mot skatteflykt och stänga skatteparadis

- Förkorta arbetstiden till 30 timmar i veckan

- Kraftigt höja lägstapensionen (garantipensionen)

- Stärka asylrätten genom att ta emot ett ökat antal kvotflyktingar och införa amnesti för asylsökande som väntat länge

- Införa klimatskatter på kött och flyg, sänka momsen på frukt och grönt

- Omrusta från ett militärt territorialförsvar till en annan typ av beredskap för alla typer av kriser och samhällshot

- Stärka primärvård och förlossningsvård, kraftigt öka statsbidragen till vården

- Satsa på att bygga billiga hyresrätter, stopp för vräkning av barnfamiljer

Källa: Fi:s statsbudget 2018

ANNONS