Fi föreslår Farida al-Abani som partiledare

Feministiskt initiativs valberedning föreslår partiets asyl- och migrationspolitiska talesperson Farida al-Abani till ny partiledare bredvid Gita Nabavi.

ANNONS
|

Beslutet om ny partiledare kommer att fattas under den ordinarie kongressen i Sundsvall i februari.

- Det känns roligt och hedrande, särskilt i och med att jag i så fall skulle ersätta Gudrun Schyman, min politiska förebild. Men blir jag vald kommer jag att göra jobbet på mitt sätt, så den som förväntar sig en ny Gudrun kan bli besviken, säger Farida al-Abani.

ANNONS

Trettioåriga al-Abani har jobbat som samordnare för Fi i Stockholm sedan augusti 2017, och var under valrörelsen partiets socialpolitiska talesperson.

Hårdnande klimat

Hon anser att ett hårdnande samhällsklimat är ett huvudskäl till partiets nedgång i opinionen under de senaste åren.

- Vi är beroende av det samhällsklimat vi lever i för att kunna lyfta politiska frågor och de lösningar vi tror på. Det blir inte lättare när vi har högerkrafter som försöker bygga upp en "vi och dem"-känsla i samhället, säger hon och fortsätter:

- I Sverige har ett landskap vuxit fram där man bortprioriterar välfärd, bygger rädslor och pratar om domedagen. Det är en svårighet för partier som Fi, men också en möjlighet. Vi är inte ensamma – vi organiserar oss i Europa och i världen, där samma utveckling sker.

Folkhälsan viktig

Ett långt engagemang inom nykterhets- och tobaksfrågor ledde till att al-Abani i fjol utnämndes till årets eldsjäl av IOGT-NTO.

ANNONS

- Jag började engagera mig i folkhälsa redan i högstadiet när jag såg grupptrycket kring rökning och insåg hur många liv som påverkas, säger hon.

Blir hon vald kommer dessa frågor att stå högt på dagordningen.

- De har varit ett skäl till att jag engagerade mig i Fi. Jag kommer prata mer om folkhälsan – Gudrun gjorde det exemplariskt, och jag kommer att fortsätta.

TT

Fakta: Farida al-Abani

ANNONS