Delar av Titicacasjön torkade ut till följd av en vintervärmebölja i november förra året. Arkivbild.
Delar av Titicacasjön torkade ut till följd av en vintervärmebölja i november förra året. Arkivbild. Bild: Martin Mejia/AP/TT

Fenomen kan leda till extra höga temperaturer

El Niño nådde sin topp i december och mattas nu gradvis av, enligt FN:s meteorologiska organ WMO. Väderfenomenet väntas dock fortsätta att påverka det globala klimatet under kommande tre månader.

ANNONS

Eftersom världshaven väntas fortsätta att vara varmare än normalt kommer det i kombination med El Niño att leda till temperaturer utöver det vanliga i nästan alla landområden mellan mars och maj, enligt WMO.

El Niño är ett naturligt förekommande fenomen som värmer upp delar av Stilla havet, påverkar väder och stormar på andra platser i världen – och ger den globala medeltemperaturen en extra skjuts.

"Sedan juni 2023 har det satts ett nytt temperaturrekord varje månad – och 2023 var det i särklass varmaste året hittills. El Niño har bidragit till dessa rekordtemperaturer", säger WMO-chefen Celeste Saulo som dock framhåller att den stora boven bakom värmerekorden är människans utsläpp av växthusgaser.

ANNONS

Den pågående episoden av El Niño, som inleddes i juni förra året, är en av de fem kraftfullaste som hittills har noterats.

Chansen att El Niño håller i sig under mars-maj är 60 procent, enligt WMO. Utsikterna för att neutrala förhållanden, alltså varken El Niño eller motsatsförhållandet La Niña, kommer att råda under april till juni är i nuläget 80 procent, enligt prognosen.

Det är möjligt att La Niña utvecklas senare i år, men det är ännu för osäkert för att säga något om hur stor sannolikheten är, enligt WMO.

ANNONS