Krister Classon har vigt 50 par – utan tillstånd.
Krister Classon har vigt 50 par – utan tillstånd. Bild: TT/Arkivbild

Femtio par trodde de var gifta – men det var de inte

Femtio nygifta par som vigts i Halland var helt hundra på att de var just gifta. Men ack så fel de hade. Vigselförrättaren Krister Classons förordnande hade nämligen gått ut.
– Jag är väl i något slags limbo just nu, men i hjärtat är jag såklart gift, säger Alexander Platon till Studio Ett.

ANNONS
|

I veckan fick femtio par som vigts i Halland under det senaste ett och ett halvt året ett telefonsamtal. Ett samtal som beklagade och förklarade att vigseln de gjort inte var giltig.

Anledningen var att vigselförrättarens, buskiskomikern Krister Classon, förordnande hade gått ut.

– Jag har inte vetat om det. Alla vigslar jag har gjort har registrerats och jag har fått betalt för dem, men ingen har sagt någonting. Jag kommer aldrig mer bli vigselförrättare, säger Krister Classon till Studio Ett.

Vem som får bli vigselförrättare avgörs av länsstyrelsen. Personen ifråga kan antingen bli nominerad eller ansöka om ett förordnande på egen hand. Efter en lämplighetskontroll och ett litet prov tilldelas personen ett beslut där det tydligt står hur länge förordnandet gäller.

ANNONS

Det är alltid upp till vigselförrättaren själv att se till att förordnandet är giltigt.

– Det här är en väldigt ovanlig situation som jag faktiskt inte varit med om tidigare. Jag kan bara beklaga att det blivit såhär. Men det största ansvaret ligger på vigselförrättaren, säger länsrådet Jörgen Peters och men menar samtidigt att länsstyrelsen ändå har saker att lära av fadäsen.

”I hjärtat är jag gift”

Enligt tidigare lagstiftning gällde vigselförordnandet på livstid. Men i dag kräver lagen att det är tidsbegränsat. Det är den informationen som Krister Classon missat.

I Studio Ett säger han att det är länsstyrelsen som misskött sig och rasar över bristen på information. Enligt honom är det troligtvis fler par, än de han har vigt, som tror att det är gifta men faktiskt inte är det.

Alexander Platon, som är en av de nu ogifta makarna, tar dock vigselfadäsen med ro. Även om telefonsamtalet kom lite som en chock.

– Jag är väl i något slags limbo just nu, men i hjärtat är jag såklart gift, säger Alexander Platon i Studio Ett.

Troligtvis kommer allt ändå få ett lyckligt slut och Alexander Platon kommer att bli gift – på riktigt. Det enda som återstår är en underskrift och ett godkännande av myndigheterna.

ANNONS

LÄS MER:Hålla ett bra bröllopstal – så gör du

LÄS MER:Här är bästa tipsen för en lyckad möhippa eller svensexa

LÄS MER:Bröllopsboom i Sverige: "Jättestor skillnad"

ANNONS