Fem nya bekräftade coronafall i Sverige

Fem nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige. Det gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm. Därmed ökar antalet smittade i Sverige till sju personer.
– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Dotevall berättar att två av de nya fallen i Västra Götalandsregionen har smittats av den man i 30-årsåldern som bekräftades vara smittad under onsdagen.

– Det handlar om närkontakter med den personen och det var ganska väntat. Det tredje fallet är helt oberoende från de andra. Den personen är likt de andra i 30-årsåldern och har också smittats i norra Italien och flugit hem därifrån, säger Leif Dotevall.

Personen flög hem till Sverige från Milano den 25 februari och landade i Stockholm. Smittskyddsenheten har påbörjat kontaktspårning av medresenärer på flyget som kan ha exponerats för smitta. Ytterligare kontakter och resvägar utreds.

ANNONS
Panos Vasilakis, vårdenhetschef på infektionsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Panos Vasilakis, vårdenhetschef på infektionsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Bild: Robin Aron

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall berättar att det under torsdagen skett omfattande provtagningar av personer som varit i kontakt med patienten som igår bekräftades vara smittad. Även andra personer som uppvisats symptom har provtagits.

– Det finns tester som varit negativa också, oh ja. Vi testar inte dem som är helt friska, men alla som uppvisar symptom testas, säger Leif Dotevall.

"Inte svårt sjuka"

De tre personerna som har testats positivt mår enligt Dotevall efter omständigheterna väl.

– De är inte svårt sjuka. Hittills har ingen av de här personerna suttit på någon sjukvårdsmottagning och det är väldigt angeläget att påpeka.

Bedömer ni att ni har kontroll av situationen?

– Det är ett väldigt omfattande arbete med kontaktspårning, men vi har kontroll över situationen. Vi kommer att kontakta alla som har haft närkontakt med de här personerna under de senaste 14 dagarna och det är omfattade uppgift.

Hur många personer kan det röra sig om?

– Jag vill inte gå ut med antal just nu, men det är en omfattande uppgift.

Leif Dotevall berättar fortsatt att utvecklingen inte var helt oväntad.

– Nu kommer det flera fall som vi ser också i andra regioner. Med tanke på den stora smittspridningen i Italien och det kraftiga resandet som sker i samband med sportlovet så är det här tyvärr väntat, säger han.

ANNONS

Ingen barninfektion

Samtidigt som nya fall nu har bekräftats menar smittskyddsläkaren att det är viktigt att poängtera att de allra flesta som drabbas av viruset inte blir svårt sjuka.

– De flesta får inte alls speciellt mycket symptom och på det viset är det en ganska mild sjukdom, det tycks vara så att det är äldre personer och personer med riskfaktorer med andra sjukdomar, som drabbas värst. Det är ytterst få barn och ungdomar som blir sjuka, det är ingen barninfektion, säger Leif Dotevall.

Han berättar fortsatt att ingen av de tre nya fallen har något samband med det misstänkta fallet på en vårdcentral i Landvetter tidigare under torsdagen.

– Det är inget bekräftat fall och den händelsen har jag inte nåtts om några uppgifter om, säger Dotevall.

Personen i Uppsala har smittats under en resa i Tyskland och får nu vård.

Personen i Region Stockholm är en medelålders kvinna som smittats under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hög risk att hitta fler smittade

Risken att man kommer att upptäcka fler smittade personer i Sverige är hög, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

UD: "Resenärer avgör själva"

Under torsdagen gick Utrikesdepartementet ut med att man avråder icke nödvändiga resor till Iran. Sedan 17 februari avråder UD alla resor till Hubei-provinsen i Kina samt icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong och Macao.

Däremot avråder man inte från resor till länder där smittan har upptäckts, till exempel Sydkorea eller Italien.

Varför inte?

– Vi gör löpande bedömningar av säkerhetsläge, tillgång till vård, infrastruktur och har bedömt i de här två fallen att det finns anledning att avråda men inte skäl till att besluta det för andra drabbade länder och regioner, säger Julia Eriksson Pogorzelska vid UD:s presstjänst.

Hon kan inte ge något besked om de fem nya coronafallen i Sverige kommer innebära nya råd från Utrikesdepartementet framöver.

– Vi kan aldrig ge förhandsbesked utan om det kommer är det då det gäller. En avrådan har juridiska och ekonomiska konsekvenser och vi kan inte ge något besked på förhand om det kommer en avrådan de närmaste dagarna, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

– Resenärer avgör själva om de reser eller inte, men vi vill att alla som reser är pålästa.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

ANNONS