Lammkött förhoppningsvis befriat från bakterier som orsakar sjukdom. Arkivbild.
Lammkött förhoppningsvis befriat från bakterier som orsakar sjukdom. Arkivbild.

Felhanterat lammkött kan ge magproblem

I en analys av lammkött i svensk handel har Livsmedelsverket funnit Stec-bakterier i vart tredje av de 300 prov som tagits från olika köttpartier.

ANNONS
|

Stec-bakterien dör när köttet upphettas ordentligt, men om man inte är försiktig med hanteringen kan den överföras till människor. Ehec, som bakterien kallas när den drabbar människor, kan ge magknip, diarré och i vissa varianter av bakterien även njursvikt.

- Det verkar vara liten risk att lammkött på den svenska marknaden ska sprida Stec-bakterier som kan orsaka allvarlig sjukdom. Däremot finns en risk att drabbas av symtom som magkramper och diarré om inte köttet hanteras hygieniskt i köket, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

ANNONS

Viktigt med stekyta

Bakterien finns inte naturligt i köttet utan överförs vid slakt eller hantering till köttets yta. Man måste därför vara särskilt noggrann med malet kött och tillaga allt lammkött så att det får en stekyta, säger Mats Lindblad.

- Man kan fortsätta att äta sin rosa lammstek utan att det är någon fara, så länge köttet har stekyta. Steker du däremot köttfärs eller en hamburgare ska innertemperaturen vara 70 grader och har man ingen termometer kan man titta på köttsaften som ska vara helt klar, säger Mats Lindblad.

Ingen salmonella

Flest prov med Stec, 64 procent, påträffades i Livsmedelsverkets analys i irländskt lammkött. Svenskt lammkött innehöll 43 procent. Lägst förekomst, 19 procent, hade lammkött från Nya Zeeland.

I undersökningen tittade man även efter förekomsten av andra bakterier. Livsmedelverket hittade ingen förekomst av salmonella i proverna, men två procent av proverna innehöll campylobacter och två av proverna innehöll antibiotikaresistenta bakterier. Ingen av dessa bakterier fanns i prover av svenskt kött.

TT

Fakta: Så hanterar du köttet rätt

Var noga med hygienen – tvätta alltid händerna före och efter du tagit i rått kött.

Hantera rått kött separat från andra livsmedel, särskilt sådant som inte hettas upp.

Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött, för att förhindra att bakterien överförs via redskap eller arbetsytor.

Genomstek alltid köttfärs – köttsaften ska vara klar. När du steker hamburgare eller biffar ska mittentemperaturen uppgå till minst 70 grader celcius.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS