Målen för cancerbehandling uppfylls inte, enligt Cancerfonden. Arkivbild.
Målen för cancerbehandling uppfylls inte, enligt Cancerfonden. Arkivbild.

Få får cancerbehandling i tid

Tiden för behandling av cancer varierar enormt mellan olika delar av landet. Nästan inga regioner klarar de nya standardiserade vårdförloppen vid cancerbehandling, enligt en ny rapport från Cancerfonden.

ANNONS
|

I rapporten undersöks cancervården under 2017 och fokus ligger på de fyra vanligaste cancerformerna: prostata, bröst, lungor och tjocktarm. Det året drabbades 27000 personer av dessa cancerformer.

De senaste åren har nya standardiserade vårdförlopp från misstanke till behandling gradvis införts. Av rapporten framgår att målen är långt från att uppfyllas.

Dåligt över allt

Under 2017 klarade inte en enda region i landet målet om att prostatacancer ska opereras inom två månader, och bara tre av 21 klarade målet om att bröstcancer ska opereras inom 28 dagar.

Därtill råder enorma skillnader mellan regionerna.

ANNONS

- Det är ett geografiskt lotteri. Ser man på bröstcancer ligger Västra Götalandsregionen sämst till. Bara 27 procent av patienterna får vård i tid, medan siffran i Kronoberg är 97 procent, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Många problem

Hon anser att bättre resultat inte bara är en fråga om resurser. Undermålig it, personalbrist, flaskhalsar och andra organisatoriska frågor måste tacklas.

- Det finns regioner som fått fina resultat utan extra resurser. Man måste lära av dem, hur de organiserat om och effektiviserat. Det är helt oacceptabelt för cancerpatienter att det ser ut som det gör, regionpolitiker måste ta frågan på allvar.

Inte förvånad

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, är inte förvånad över resultaten.

- Det är skandal att man inte sätter in mer resurser, med tanke på att prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Vi kämpar för att det här ska bli bättre, säger han.

ANNONS

Han berättar om en intervju han hört med en drabbad man som fått vänta ett halvår, och som beskriver en känsla av att sitta på en handgranat.

- Det är ett fruktansvärt lidande att vänta ett halvår och inte får veta vilken typ man cancer man har och om den går att bota, eller om man måste börja räkna på kistan.

TT

ANNONS