Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rekordmånga har visat sitt stöd för att utlysa klimatnödläge i Göteborg. Arkivbild.

Förslag om klimatnödläge får rekordstöd

Ett förslag om att utlysa klimatnödläge i Göteborg har fått brett stöd bland kommunens invånare. Men Chalmersprofessorn Christian Azar säger till Göteborgs-Posten att genomtänkta beslut är bättre än panik.

Genom Göteborgsförslaget kan kommuninvånare i Göteborgs stad lämna förslag till politiker. Om minst 200 personer stödjer förslaget behandlas det på politisk nivå. Förslaget om att utlysa klimatnödläge i Göteborgs stad har på två veckor fått stöd av 1 200 personer, mer än vad något annat förslag har fått tidigare.

Liknande initiativ finns också i Malmö och Örebro, och i Storbritannien har flera regioner redan infört klimatnödläge.

Enligt förslaget ska nödläget pågå till den sista december 2021. Om utsläppen inte sjunkit med 32 procent per år fram till dess så ska det fortsätta ännu längre. Exakt vad nödläget innebär i praktiken framgår inte.

Initiativtagaren Flora Lyson vill åstadkomma en politisk omställning.

- Det handlar om att fylla glappet mellan fakta och den krisberedskap som behövs för att sätta i gång en verklig förändring, säger hon till Göteborgs-Posten.

Men Christian Azar som är professor i energi och miljö på Chalmers säger att man ska vara försiktig med att inta en allt för alarmistisk inställning.

- Ibland när det talas om att man bör ha panik eller så, tänker jag att vi bör göra det här med viss is i magen också, så att vi fattar kloka beslut, säger han till tidningen.