Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolverket föreslår att fler elever ska läsa franska, spanska, eller något annat modernt språk. Arkivbild.

Förslag: Fler ska läsa franska i grundskolan

Skolverket vill att fler elever ska börja läsa tyska, franska eller spanska i sjätte klass. Målet är alla ska lära sig minst två främmande språk i skolan. Lärarnas Riksförbund välkomnar förslaget. Vad regeringen tänker göra är däremot oklart.

När det blir dags för språkval på mellanstadiet väljer de flesta något av de moderna språken spanska, franska eller tyska. Men en hel del avstår från att ta sig an ett nytt språk, och läser mer svenska eller engelska i stället.

Men den möjligheten bör tas bort – alla bör lära sig ett främmande språk utöver engelskan, föreslår Skolverket.

Väljer bort

- Det språkval vi har i dag var aldrig avsett att se ut som det gör, med mer än en fjärdedel av eleverna som valt bort möjligheten att läsa ett modernt språk. Det är det enda ämnet i skolan du kan välja bort, säger enhetschef Torun Rudin vid SKolverket.

Utöver moderna språk ska modersmålsundervisning och teckenspråk för hörande finnas kvar som alternativ i språkvalet. Likaså engelska för nyanlända elever som inte läst engelska tidigare. Men målet är alltså kunskaper i två främmande språk för alla elever – ett mål EU satt upp.

Bildning

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén stödjer förslaget fullt ut.

- Möjligheten att läsa mer svenska eller engelska var ju tänkt för elever som har svårt att klara sig, men har blivit en utväg för dem som vill slippa moderna språk. Men det är viktigt att kunna mer än sitt eget språk och engelska – det handlar om bildning, säger hon.

De som trots allt väljer moderna språk – vilket innebär betydligt mer läxor – belönas med meritpoäng. Men för att få med sig maximalt med meritpoäng från gymnasieskolan måste eleven börja läsa språket i grundskolan. Skulle meritpoängen slopas skulle sannolikt färre välja att fördjupa sig i moderna språk.

En utredning föreslog i våras att meritpoängen ska slopas – det finns enklare sätt att sporra elever att läsa språk, enligt utredningen.

Oklart

Än så länge har regeringen inte satt ned foten i frågan, men det är regeringen som bett Skolverket att utreda "förslag på åtgärder i händelse av att meritpoängen avskaffas". Om och i så fall hur regeringen nu går vidare med Skolverkets förslag är högst oklart.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), med ansvar för grundskolefrågor och departementschef på utbildningsdepartementet, låter skriftligen via sin stabschef hälsa:

"Skolverkets förslag om att alla ska lära sig minst två främmande språk i skolan är intressant, frågan kommer att bereda frågan vidare".