Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Hemström-Henningsson (till vänster) presenteras som ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan efter den sparkade Ann-Marie Begler, under en pressträff med socialminister Annika Strandhäll.

Försäkringskassans chef sparkas av regeringen

Regeringen sparkar Försäkringskassans chef trots att hon gjort vad regeringen bad om – sparat miljarder och fått ner sjuktalen. Oppositionen ser det som att regeringen behöver en syndabock i stället för att ta ansvar för sin egen politik.

Socialminister Annika Strandhäll (S) bekräftade på en pressträff att generaldirektören Ann-Marie Begler får sluta omgående. Som minister har hon gjort ett "aktivt val".

Begler uppger själv att hon ville fortsätta. Strandhäll rekryterade henne för mindre än tre år sedan, som en "doer", och hon hade ett förordnande till 2021.

- Skälet till att vi byter ledarskap är att vi vill se en ny inriktning på kassan. En del i det handlar om att stärka de delar som varit väldigt kritiserade, säger Strandhäll till TT.

TT: Men hon har ju gjort precis det som hon har i fått i uppdrag att göra, ändå får hon sluta. Varför?

- Hon hade ett tydligt uppdrag att stärka rättssäkerheten i handläggningen och få kontroll på sjuktalen. Där har hon lyckats mycket väl, säger Strandhäll, och talar om Beglers renoveringsuppdrag som klart.

- Det som inte har fungerat lika väl är samverkan med andra aktörer och stödet till individen.

"Kvalificerat trams"

Centerpartiets vårdpolitiske talesperson, Anders W Jonsson, kallar Strandhälls förklaringar för kvalificerat trams.

- Både Stefan Löfven och Annika Strandhäll har velat minska kostnaderna i bland annat assistansersättningen. När de sedan får stenhård kritik för det så väljer de att sparka generaldirektören för Försäkringskassan, säger Jonsson till TT.

Han anser att regeringen är nervös eftersom valet närmar sig.

Moderaternas företrädare i socialförsäkringsutskottet, Johan Forssell, är förvånad. Han har inte hört något om att regeringen skulle vara missnöjd med Begler. Hon har ju sparat pengar, fått ner sjuktalen och skärpt kontrollen.

- När hon levererar ger man henne sparken, säger Forssell.

"Regeringen pressad"

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker det är orimligt hanterat, det är regeringens politik det är fel på, inte genomföraren.

- Det här är att lägga ansvaret på någon som har gjort det man själv begärt, säger han och tillägger att det också är ett tecken på att regeringen är pressad av att människor farit så illa.

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) säger sig, till skillnad från andra, inte vara förvånat över Beglers sorti.

"Som myndighetschef är Ann-Marie Begler ansvarig för det haveri av rättsosäkerhet som har präglat Försäkringskassans hantering av den personliga assistansen de senaste åren", skriver förbundsordförande Maria Persdotter i ett pressmeddelande.

Tar över

Maria Hemström-Hemmingsson, generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, tar över som tillförordnad chef till dess att en ordinarie kan utses.

Hon säger vid pressträffen att hennes uppdrag är gigantiskt och framhåller att Försäkringskassan är en myndighet med två ben – dels ska pengar betalas ut till dem som har rätt till det, dels ska människor stödjas tillbaka i arbete.

- Går vi för långt åt ena eller andra hållet trillar vi i diket.

Ann-Marie Begler kommenterar själv dagens besked i skrift:

”När jag tillträdde i september 2015 fick jag ett mycket tydligt uppdrag från regeringen. För att på bästa sätt utföra det uppdraget valde jag att fokusera på stärkt rättssäkerhet, service och effektivitet. Jag är stolt över vad jag har åstadkommit, framför allt när det gäller rättssäkerheten, på denna korta tid. Men jag hade naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021", skriver hon.