Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrarna till den 18 månader gamla flickan som var så undernärd att hon var nära döden har fått sina straff: Tre månaders fängelse. Arkivbild.

Föräldrar straffas för undernärd dotter

Den 18 månader gamla flickan var så undernärd att hon var nära döden. Nu döms föräldrarna av Göteborgs tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada till tre månaders fängelse.

Domen på tre månaders fängelse innebär i praktiken att föräldrarna redan avtjänat sitt straff.

- De har suttit häktade mer än i två månader. Vi har frigivning efter två tredjedelar av tiden så det blir ingenting kvar, säger rättens ordförande, rådman Per Nordén till TT.

Mannen fälls dessutom för några andra mindre brott. Föräldrarna ska också betala 60 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

Ingen avsikt

Rätten skriver i domen att föräldrarna genom sin "vårdslöshet av allvarligt slag har försatt sin dotter i ett livshotande svälttillstånd", samtidigt som de har agerat i enlighet med sin övertygelse om vad som var bäst för barnet och alltså inte avsiktligen skadat dottern. Rätten anger i domskälen att föräldrars ideologiskt grundade val av livsstil aldrig kan gå före deras barns grundläggande behov.

Flickan kom in till akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i februari. Hon var magsjuk och så undernärd att hon var timmar från att dö.

Föräldrarna, som kallar sig nomader, har flyttat runt och bott hos vänner. Flickan hade fötts i ett hem och aldrig registrerats hos svenska myndigheter. Familjen har levt på vegansk kost och flickans huvudsakliga föda har varit mammans bröstmjölk, kompletterad med bland annat brunt ris och potatis.

Mamman missnöjd

Mammans advokat Mia Sandros berättar att mamman är förvånad över domen:

- Hon säger att det inte presenterades något bevis i rätten för att flickan var undernärd innan hon kom in till sjukhuset.

- Jag känner mig inte heller helt nöjd med domstolens resonemang. De har förenklat den här komplicerade frågan och inte på ett tillräckligt djup sätt analyserat materialet som presenterades i rätten, säger Mia Sandros.

Åklagaren är av en annan åsikt. Hon pekar på att tingsrätten anser att brottet ha pågått under flickans hela livstid.

- Det är klart man kan bli sjuk i magsjuka, men det livshotande tillståndet har uppkommit därför att flickan var så svulten från tidigare. Annars hade hon inte blivit så här sjuk, säger Ximena Bene.

Ingen praxis

Ingen av föräldrarna har tagit ställning till om domen ska överklagas.

- Här får man väga för och emot. Det kan ju finnas anledning att acceptera straffet därför att det redan är avtjänat och man kan välja att bara gå vidare, säger Mia Sandros.

Men målet kan ändå komma att överklagas. Åklagaren hade yrkat på två eller tre års fängelse i sin slutplädering.

- Jag utesluter inte att jag överklagar. Särskilt som det är oprövad mark och det saknas praxis som motsvarar det här ärendet, säger Ximena Bene.

Återhämtat sig

Flickan omhändertogs redan på akuten och placerades efter drygt tre veckor på sjukhus i ett jourhem. Jourmamman berättade under rättegången att flickan nu återhämtat sig.

Föräldrarna ska få bo på ett utredningshem tillsammans med flickan under åtta veckor för vidare utvärdering enligt socialtjänstlagen. Planeringen för tiden på behandlingshemmet har redan påbörjats.

- Det viktigaste i nuläget för min klient i är att familjen får vara tillsammans och att dottern får må fortsatt bra, säger mannens advokat Linn Augustson.