72 procent av de tillfrågade ungdomarna tycker att föräldrar är bäst lämpade att prata med dem om riskerna med alkohol. Arkivbild.
72 procent av de tillfrågade ungdomarna tycker att föräldrar är bäst lämpade att prata med dem om riskerna med alkohol. Arkivbild.

Föräldrar oroar sig inför skolavslutningen

En tredjedel av 3 358 tillfrågade föräldrar är antingen ganska eller väldigt oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen, enligt en undersökning genomförd av Systembolagets dotterbolag IQ.

ANNONS
|

"I samband med skolavslutningen är det många unga som dricker alkohol men du som förälder har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig", skriver Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Vill inte känna sig utanför

Bland 512 tillfrågade tonåringar i åldrarna 14–17 år tror två tredjedelar att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol. Vid samma fråga till föräldrarna tror 87 procent att det är vanligt. Tre fjärdedelar av föräldrarna tror att den vanligaste orsaken till att ungdomar dricker är för att inte känna sig utanför.

ANNONS

- Det är otroligt svårt att stå emot om du är 14 år gammal, på en hemmafest och alla andra dricker, säger Karin Hagman till TT.

"Bestäm tider"

Tipset som hon ger är bland annat att hålla kontakt med andra föräldrar och fråga vad det är som gäller när barnen ska vara i just deras hem.

- Bestäm tider som du eller barnet ska ringa under kvällen. Hjälp även barnet med argument för att säga nej och visa att det är okej att säga nej, säger Karin Hagman.

Förutom grupptryck beskrivs även tillgängligheten som en av de stora bovarna. Väldigt få föräldrar köper ut men det går däremot att få tillgång till alkohol via bland annat sociala kanaler.

TT

Fakta: Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

1. Visa att du bryr dig

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

3. Hjälp till att säga nej

4. Håll kontakten när ditt barn är ute

5. Kom överens med andra föräldrar

Läs mer på www.tonårsparlören.se

Källa: IQ

ANNONS