Sommaren värmebölja gör att det är ett relativt dåligt år för svampen. Arkivbild.
Sommaren värmebölja gör att det är ett relativt dåligt år för svampen. Arkivbild.

Färre förgiftade i svampskogen i år

Den torra sommaren gör det svårt att hitta svamp i skogen. En följd är betydligt färre samtal till Giftinformationscentralen.

ANNONS
|

I fjol frodades svampen och då ringde hela 925 oroliga svamplockare till Giftinformationscentralen under september. I år är motsvarande siffra 517. Samtidigt var det rekordfå samtal i juli och augusti, 22 respektive 163, vilket är det lägsta antalet på över tio år.

- Anledningen är att det har varit så torrt med färre som plockat. Det har varit relativt sett ganska lite frågor i år, säger Ulla Westberg vid Giftinformationscentralen.

ANNONS

Vanligt med magsymtom

Kräkningar, diarréer, yrsel, dubbelseende, sluddrigt tal och muskelvärk är tecken på svampförgiftning.

TT: Vilka är de vanligaste symtomen?

- Vi får skilda typer av svampfrågor. En stor del är småbarn som smakat på svamp och då ringer man på en gång innan man haft symtom. I de allra flesta fall är det ingen fara, oftast är det en liten mängd. Vanligt är magsymtom, men det kan man ju också få på många andra sätt, säger Ulla Westberg.

Michael Krikorev, mykolog som jobbar med artdatabanken på SLU i Uppsala, berättar att svampläget varierar stort i olika delar av landet.

- På vissa håll har det varit karljohanboomar och här och var har det plockats en hel del kantareller. Men överlag har det varit ett mediokert svampår, säger han.

Var säker

Ett tips för att hitta svamp är att följa Facebook-grupper med svampspaningar.

ANNONS

- Håll också ett öga på SMHI:s kartor över dygnsmedelnederbörden. Är man ambitiös kan man få en grov bild över var det kan finnas svamp.

TT: Vad ska man tänka på för att inte plocka fel svamp?

- Man ska bara plocka det man är helt säker på. En gammal regel är att undvika vita svampar med vita skivor, till exempel vit flugsvamp, och bruna svampar med bruna skivor. Det är en bra tumregel, säger Michael Krikorev.

- Jag såg själv en vit form av lömsk flugsvamp i min egen trädgård. Det är en av världens giftigaste svampar.

TT

Fakta: Giftiga svampar

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp: Giftet skadar levern och risken för allvarlig leverskada är stor. Symtom: Tunna diaréer, illamående och kräkningar. Förgiftningen kan leda till döden.

Toppig giftspindling; Giftet skadar njurarna som kan bli helt förstörda. Tecken på förgiftning – illamående, kräkningar, törst, muskelvärk – uppkommer först efter flera dagar.

Röd flugsvamp, brun flugsvamp och panterflugsvamp: Innehåller gifter som stör nervsystemet. Yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och kramper kan uppkomma. Ibland även illamående och kräkningar.

Stenmurkla: Giftet stör nervsystemet och kan också skada blodkropparna och levern. Tecken på förgiftning är bland annat yrsel, dubbelseende och sluddrigt tal.

Källa: Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen

Fakta: Så minskar du riskerna

Plocka bara svamp som du är säker på är bra matsvamp.

Använd nya svampböcker.

Om du är osäker på vilken svamp du har framför dig, plocka den inte.

Tillaga svampen ordentligt.

Provsmaka inte. Även giftig svamp kan smaka gott.

Låt en svampkunnig vuxen rensa svampen.

Källa: Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen

ANNONS