Fängelse för människosmugglare. Arkivbild.
Fängelse för människosmugglare. Arkivbild.

Fängelse för huvudmän i flyktingsmugglarliga

Två män från Stockholmsområdet döms till fängelse för att ha organiserat grov människosmuggling av minst 180 flyktingar från främst Syrien. En av dem har i sms uppgivit att han tjänade 20 000–30 000 kronor per dag på resorna, som gick från Italien mot Sverige.

ANNONS
|

Kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm är nöjd med domen i Södertörns tingsrätt.

- Det kan tyckas något märkligt att man frikänner för åtta resor men dömer för sju. Men jag är ändå väldigt nöjd med den hör domen därför att den visar att tingsrätten har tagit till sig ett ganska omfattande och tekniskt komplicerat förundersökningsmaterial, säger hon.

ANNONS

En tredje man döms till villkorligt straff och samhällstjänst, och i andra europeiska länder har minst 15 av chaufförerna som anlitades åtalats. Det har skett sedan deras transporter stoppades på vägen, och därför kan det även finnas fällande domar i härvan också i Italien, Österrike, Tyskland och Danmark.

Om det kan ha skett fler transporter är inte känt.

- Men det kan inte uteslutas. Det finns bevisning som tyder på andra resor än de 15 som de åtalades för, säger Isabelle Bjursten.

Överklagar domen

Åtminstone en av männen kommer att överklaga tingsrättens dom.

- Vi tycker att tingsrätten har gjort en märklig bedömning här. Tingsrätten avfärdar en stor del av bevisningen men hänger upp sig på en chattbilaga med sms, som vi inte tycker räcker för en fällande dom, säger Johan Åkermark, försvarsadvokat som representerar den man som domstolen pekar ut som huvudman.

ANNONS

Även Isabelle Bjursten säger att det kan finnas skäl att överklaga.

- Det är en principiellt intressant fråga om man kan döma för brottsrubriceringen grovt organiserande av människosmuggling. Jag ger inget klart besked på den punkten i dag utan ska analysera domen. Men jag kan se skäl att låta hovrätten titta på rubriceringen.

Till bristningsgränsen

Bilar och minibussar som användes under flyktingsmugglingen var ofta fyllda till bristningsgränsen av människor. I två husbilar med plats för fem passagerare fanns 17 respektive 20 personer när de stoppades av polis.

Åtalet byggde i stor utsträckning på teknisk bevisning i form av bilder och dokument som hämtats från datorer och mobiltelefoner. Dessutom beslagtogs id-handlingar hemma hos en av männen.

- Det är en komplicerad och rörig bevisning. Vi menar att det egentligen bara är en sms-konversation som gör att min klient blir fälld, och den känns han inte vid, säger Johan Åkermark.

ANNONS

Samtliga tre som fälldes har konsekvent nekat till brott.

Fakta: Domarna mot flyktingsmugglarligan

37-årig man från Haninge. Dömdes till två års fängelse för grovt organiserande av människosmuggling.

37-årig man från södra Stockholm. Dömdes till ett år och sex månaders fängelse för grovt organiserande av människosmuggling.

35-årig man från Huddinge. Villkorlig dom med 220 timmars samhällstjänst. Om rätten dömt till fängelse hade straffet motsvarat 9 månader.

De tre är eller har tidigare varit medborgare i Syrien.

Enligt tingsrätten organiserade de på ett affärsmässigt vis transporter av minst 180 flyktingar från Milano i Italien mot Sverige. De 15 resorna avbröts av poliser i olika europeiska länder under perioden augusti–november 2014.

Priset för att resa var cirka 600-700 euro per vuxen flykting och resa, vilket motsvarar cirka 5800-6800 kronor. Barn fick däremot resa utan kostnad.

I sms har en av de dömda männen uppgivit att han tjänat 20000-30000 kronor per dag.

Under hösten 2014 fungerade Milano som ett slags nav för flyktingar från bland annat Mellanöstern.

Källa: Domen i Södertörns tingsrätt i Huddinge.

ANNONS