Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är viktigt att dricka i värmen. Arkivbild.

Extrema temperaturer på fler orter

Under helgen gick SMHI ut med klass 2-varning för höga temperaturer i östra Svealand. Nu utökas varningen till fler län.

De senaste dagarnas höga temperaturer fortsätter att breda ut sig över landet. Helgens temperaturer i Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm fick SMHI att varna för "extrema" vädernivåer. SMHI gick då ut med klass 2-varningar för områdena, vilket är den allvarligaste klassificeringen.

Värmen fortsätter att hålla i sig och nu utfärdar väderinstitutet en klass 1-varningar för Östergötland, Dalarna och Gävleborg. Klass 1 är den näst högsta nivån och innebär "mycket höga temperaturer och varning för skogsbränder".

- Brandrisken är väldigt stor, framförallt i de södra delarna av landet. Det är torrt i skog och mark på många håll, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

När de höga temperaturerna ska avta är oklart men de ser ut att hålla i sig under tisdagen och onsdagen.

- Vi ser att lite regn är på väg in senare i veckan. Det kan kyla ner en del, åtminstone i Norrland, i söder är det mer osäkert. Kommande veckor återstår att se, det finns väldigt mycket varm luft i Europa som också är på väg.