Centerpartiets partiledare Annie Lööf ger upp.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf ger upp.

Extraval kan rita om den politiska kartan

Efter att Centerledaren Annie Lööf fått packa ihop ökar sannolikheten för ett extraval, enligt experter. Att ett nytt val inte skulle vara någon idé, viftar statsvetarprofessor Mikael Gilljam bort.

ANNONS
|

Att Annie Lööf inte skulle nå fram med någon regeringslösning var väntat. Men vad som händer nu är närmast omöjligt att veta.

- Rent generellt så ökar trycket på partierna nu successivt så länge tiden går. För varje dag som går tänker jag mig att incitamentet från de olika partiföreträdarna ökar för att öppna upp för andra lösningar än de man nu framhärdar är de enda tänkbara. Vad det kommer leda till konkret, det vågar jag inte spekulera om, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

ANNONS

Nya spelregler

Även om få fortfarande tror på, eller vill ha, ett extraval, så gör de oförenliga ståndpunkterna oundvikligen att det rycker närmare.

- Det gör att man närmar sig ett stup i form av ett extraval som egentligen ingen vill ha, ja, Sverigedemokraterna vill ju ha det. Men man handlar på ett sätt som gör att risken rycker närmare, säger Möller.

Kollegan Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet ser två varianter framför sig. Det ena är att Socialdemokraterna bildar en enpartiregering som till sist släpps fram av Centern och Liberalerna med tuffa motkrav i form av två spelregler.

- Inga uppgörelser med Vänsterpartiet överhuvudtaget, utan uppgörelser mot mitten, och en ny slags decemberöverenskommelse där Vänsterpartiet kopplas bort, säger han.

Två val 26 maj

Om inte den varianten av mittenuppgörelse kan sväljas av de inblandade, framför allt C och S, då väntar ett extraval, spår Gilljam.

ANNONS

- Jag tror att talmannen redan har börjat räkna på det. Och om jag var talman skulle jag lägga det i samband med EU-valet 26 maj, säger han.

I stället för två val så sparar man i sådana fall pengar och får kanske ett högre valdeltagande i båda valen.

Och ett extraval behöver inte vara meningslöst, vilket många påpekat eftersom man då bara skulle få ungefär samma situation igen. Gilljam ser i stället öppningar:

- Det är inte helt stängt, opinionsmätningarna visar att det inte har hänt så mycket, men hur högt blir valdeltagandet? Hela havet stormar om några partier åker ut och valdeltagandet åker ner för folk tycker de har gjort sitt, säger Gilljam som dessutom tror att partierna vid ett extraval måste deklarera hur de ser på olika regeringsbildningar denna gång.

TT

ANNONS