Experterna: Så ska du tänka om du blir erbjuden Astra Zenecas vaccin

Flera regioner vittnar om äldre som vägrar ta Astra Zenecas vaccin efter turerna kring nya eventuella biverkningar. Men GU-professorerna Agnes Wold och Jan Holmgren, som själva tagit Astra Zenecas vaccin, manar till lugn.
– Är man äldre så tycker jag inte man ska vara orolig alls faktiskt, säger Agnes Wold.

ANNONS
|

Den norska folkhälsomyndigheten FHI vill att landet, i likhet med Danmark, helt slutar vaccinera med Astra Zenecas coronavaccin. Det meddelade myndigheten på torsdagen.

Detta då vaccinet i väldigt sällsynta fall möjligen kan kopplas till förekomst av koagulationsrubbning som blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar (trombocytopeni), och ibland blödning, enligt studier från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Någon generell förhöjd risk för blodpropp har inte kunnat konstateras.

LÄS MER:Agnes Wold har fått första dosen av Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:Norska regeringen tvekar om Astra Zenecas vaccin

I Sverige rekommenderas Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år, men flera regioner uppger att folk vägrar låta sig vaccineras med det svensk-brittiska läkemedelsbolagets vaccin.

Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi och vaccinexpert vid Göteborgs universitet som själv fick sin första vaccindos förra veckan, säger att vaccinets fördelar kraftigt överväger de eventuella nackdelarna för personer över 65 år.

ANNONS

– Jag tycker det finns goda skäl att fortsätta på den inslagna vägen tills dess att det kommer andra utvärderingar från EMA. I dagens läge ser jag inte skäl att vi borde följa dansk eller eventuell norsk restriktion, säger Jan Holmgren som poängterar att EMA följer den fortsatta utvecklingen noga.

Agnes Wold: Som att träffas av blixten

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, som även hon har fått en dos av Astra Zenecas vaccin, säger att oroade människor hör av sig till henne med frågor.

LÄS MER:Oroväckande teorin – så förs virusmutationerna vidare

– Är man äldre så tycker jag inte man ska vara orolig alls. Är man över 65 så har man ganska hög risk att dö i covid, sedan är risken för den här biverkningen ännu mindre om man är äldre. Det är i princip bara unga människor som drabbas av detta, och då kanske en på hundratusen. Det är ungefär i storleksordningen som att träffas av blixten.

Har du lyckats omvända någon orolig som hört av sig?

– Ja, massor. De skriver att de känner sig lugna när jag säger det. Men folk måste ju bestämma själva.

– Sedan är det så underbart när man får sin spruta också, då blir man på så gott humör.

LÄS MER:Misstagen som kan ha fällt Astra Zeneca i vaccinracet

Har ditt liv förändrats sedan du fick första dosen?

ANNONS

– Nu när man fått sin spruta är man bara så nöjd med att man inte behöver gå och backa undan, utan man kan sitta och käka med sina kompisar nära. Det är underbart att slippa känna den här känslan av att folk är smittsamma.

Vaccinexperten: Har förståelse för skepsisen

För Jan Holmgren kommer det dröja innan han återgår till en normal tillvaro.

– Jag tror det är väldigt klokt att alla följer de här reglerna, framför allt med två meters avstånd. Det är olyckligt att det slarvas med den delen på väldigt många håll.

Han säger dessutom att vaccinet förvisso ger ett bra skydd, men att det inte är absolut.

– Man kan även med det bästa vaccinet och två doser riskera att bli smittad. Även om risken är 90 procent mindre om man är vaccinerad.

LÄS MER:Så farligt är Astra Zeneca-vaccinet

Han säger sig ha förståelse för människor som är skeptiska, men anser också att kritiken som riktats mot Astra Zeneca i vissa fall blivit väl tillspetsad.

– Det är delvis kanske självförvållat då de varit lite tveksamma i sina rapporteringar vad gäller andra saker. Men när de fått vind mot sig kanske det har blåst lite starkare än vad som varit motiverat, i alla fall utifrån en biverkningssynpunkt.

ANNONS

Agnes Wold säger att företaget ”klantade till det” då inte tillräckligt många äldre ingick i de tidiga vaccinstudierna, varför resultaten då inte kunde säkerställas statistiskt.

– När man sedan gjorde en riktig studie visade det sig vaccinet har väldigt bra effekt på äldre personer. Så det kan ju vara att så Astras vaccin är bättre än de andra, det är det ingen som vet. Men det är ingenting som säger att det är sämre.

ANNONS