Experterna om att fira jul under coronapandemin

Årets jul kommer inte likna någon annan. Äldre isoleras och vi ska undvika resor och att gå i butiker. Den som trots skärpta restriktioner ändå väljer att fira högtiden kan ha några saker i åtanke för att minska risken för smittspridning.
– Man pratar om hur dåligt vi följer restriktionerna, men många gör otroliga insatser, säger professor Agnes Wold.

ANNONS
|

I slutet av november presenterade Folkhälsomyndigheten ett scenario för hur smittspridningen kan komma att utvecklas tre månader framåt. Om det stämmer når vi kulmen strax innan julafton.

– Det kommer vara en kritisk period om scenariot stämmer, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

– Det betyder att det kommer vara som allra viktigast att vara restriktiv då.

Annars riskerar julfirandet att bli en katalysator för smittspridningen. Enligt Joacim Rocklöv finns det studier som tyder på att samtliga lov under året har haft den effekten.

– I vardagen träffar man sitt nätverk: Familj, vänner, kanske kollegor. Under loven kopplar man ihop nätverken, då tenderar det att dra iväg, säger han.

ANNONS

Tror du att Folkhälsomyndighetens scenario kommer att stämma?

– Det skulle det absolut kunna göra. Jag kan inte säga att det är mer sannolikt med en högre eller lägre kurva. Vart det bär av kommer vi väl se när det närmar sig. Det beror helt på hur vi agerar och om det kommer ytterligare råd eller restriktioner regionalt.

Sätt dig i karantän

Enligt Västra Götalandsregionens skärpta råd ska man undvika ”fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med”.

– Rådet är faktiskt det just nu, med den smittspridning vi har, att undvika ha bjudningar, kalas och så, förtydligade smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

För att inte tala om snapsvisor. Sådant är smittfarligt

Planerar man ändå någon sorts julfirande går det att minska risken för att sprida coronaviruset på olika vis.

– Om man absolut ska fira med sina äldre kan yngre familjemedlemmar sitta i karantän en vecka först, så de är garanterat smittfria, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Hon har varit kontakt med flera personer som har sådana planer.

– Folk är väldigt måna om att träffa sina äldre. Man pratar om hur dåligt vi följer restriktionerna, men många gör otroliga insatser.

Corona kan smitta under middagen

Annars är det viktigt att inte samlas runt matbordet och äta tillsammans. Olika sorters fester har visat sig vara tillfällen då coronaviruset sprids.

ANNONS

– Jag vet inte exakt varför det är så farligt, jag kan bara notera att vi inte ska äta eller dricka tillsammans. För att inte tala om att sjunga snapsvisor. Sådant är smittfarligt, säger Agnes Wold.

Ska man träffas hemma bör umgänget delas upp, exempelvis med de yngre i köket och de äldre i vardagsrummet. Två toaletter är också att föredra.

– Och de äldre ska inte sitta så att de får för sig att hjälpa till med disken, säger Agnes Wold.

Kan 70-plussare umgås med varandra?

– Ja, om de är sådana som håller sig isolerade. De som träffar barnbarn och liknande är lite farliga, men generellt är det mer riskabelt att umgås över generationsgränserna.

Kan det ses som ett frikort om jag haft bekräftad covid-19?

– Ja, i princip. Det finns ett par enstaka som får smittan en gång till, men sannolikheten är liten och dessutom är man förmodligen mindre smittsam andra gången.

Professor Agnes Wold är en flitigt anlitad expert under coronapandemin.
Professor Agnes Wold är en flitigt anlitad expert under coronapandemin. Bild: Totte Vesterlund

”Det är helt vansinnigt”

Att testa sig för en pågående infektion trots att man inte har symtom, och därefter avgöra sitt festdeltagande, ska inte ses som ett alternativ. Dels tar det resurser från vården, dels kan man bli smittad nästa dag, förutsatt att man inte isolerar sig.

ANNONS

– Att springa och testa sig utan symtom är helt värdelöst, det säger ingenting. Det är vansinnigt och absolut inget man ska göra, säger Agnes Wold.

Förra veckan meddelande Folkhälsomyndigheten att de inte kommer förorda något totalt reseförbud, men vi måste resa ”på ett väldigt ansvarsfullt sätt” enligt Anders Tegnell.

– Bil är smittsäkert om man åker själv, eller om mormor och morfar åker tillsammans. Men du ska absolut inte hämta mormor och köra i två timmar till firandet, säger Agnes Wold och fortsätter:

– Då är det bättre med tåg. En bil har liten luftvolym och inget som filtrerar luften.

I det förslag på skarpare restriktioner som TT kommit över trycker myndigheten på att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt. Till exempel måste man se till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.

Var eller hur långt man reser är kanske inte det viktigaste, enligt epidemiologen Joacim Rocklöv. Det handlar snarare om vilka man kommer att träffa och risken för att belasta vården dit man reser.

– Att inte föra in smitta på nya platser är en jätteviktig aspekt, säger han.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har också i sina restriktioner bytt ordet ”bör” till ”du ska” för att tydligare markera vikten av att följa råden.

Risken för coronasmitta runt julmaten

När det gäller julmaten är experterna tydliga: Den största risken för smittspridning är vid trängsel kring julbordet eller i kön till buffén. Maten i sig utgör i princip ingen fara eftersom coronaviruset dör om det kommer ner i magen.

– Coronaviruset är uppbyggt på ett annorlunda sätt än till exempel vinterkräkviruset som har ett slags pansar som klarar bland annat magsyran, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Åsa Rosengren är mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Hon är tydlig med att man inte behöver vara rädd för att bli smittad av coronaviruset via mat.
Åsa Rosengren är mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Hon är tydlig med att man inte behöver vara rädd för att bli smittad av coronaviruset via mat. Bild: Jeanette Hägglund

Förutom kontakt människor emellan kan coronaviruset spridas via ytor. Vid julbordet kan exempelvis serveringsbestick eller bröd- och smörknivar vara boven. Viruset sprids genom att vi får det på händerna och sedan rör vid vårt ansikte, något vi enligt en australiensisk studie gör i snitt 23 gånger i timman.

– Det är därför Folkhälsomyndigheten är så noga med att trycka på handhygienen, säger Åsa Rosengren.

Ser fram emot vaccin

Kommer vi höras igen och prata om hur man ska fira coronasäker påsk, Agnes Wold?

– Jag vill inte sia om framtiden, jag är jättedålig på det. Även om bara en halv procent av befolkningen är smittad då kan man inte säga att det är helt ofarligt för äldre att träffa andra. Problemet kvarstår tills man är vaccinerad eller tills alla andra har haft det.

ANNONS

Även epidemiologen Joacim Rocklöv tar upp vaccinationerna.

– Det kommer att förbättra hela situationen redan i vår, med mycket mindre risker och dödsfall, särskilt för grupperna som får det tidigt.

– Det känns mycket ljusare. Nu handlar det om att hålla ut i det sista och få ner riskerna ordentligt tills dess vaccinerna hjälper till.

ANNONS