Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.
Rabies dödar – undvik hundar på resan. Arkivbild.

Experten: Undvik alltid djurkontakt utomlands

En norsk kvinna tog hand om en övergiven hund på Filippinerna. Några månader senare avled hon, smittad med rabies.

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som en 24-årig norsk kvinna rapporterades död efter att ha smittats av rabies. Trots att hon enligt uppgift varit noggrann med att sterilisera sina händer efter att ha kelat med en hundvalp på Filippinerna blev hon smittad. Några månader senare gick hennes liv inte att rädda.

Inte bara hundar

Rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom som framför allt förekommer i fattiga länder i Asien och Afrika och som skördar tiotusentals människoliv varje år. Det finns egentligen bara ett sätt att undvika den.

- Undvik djurkontakt utomlands, det är det bästa rådet. Då är risken minimal. Sedan kan hundar som har rabies vara aggressiva och man kan ha otur ändå. Och det är inte bara hundar som kan bära smittan, det kan vara apor och diverse andra däggdjur också, säger Anders Wallensten.

ANNONS

Vård inom två dygn

Den som har smittats av rabies kan bära på sjukdomen i ett par månader innan de allvarligaste symtomen visar sig, och när det händer är det i princip för sent för behandling. Sjukdomen angriper hjärnan och nervsystemet, med bland annat förvirring, ångest och oro som följd.

Därför ska den som vet med sig att kontakt med djur utomlands har förekommit uppsöka vård inom två dygn för att säkerställa att rätt behandling – en vaccination – påbörjas eller i bästa fall avfärda eventuella farhågor.

- Ofta har du kanske månader på dig, men har man otur kan det gå fortare. Därför bör man absoluta uppsöka vård inom två dygn efter kontakt. Börjar du uppvisa symtom på rabies är det i princip för sent att göra något, säger Anders Wallensten.

År 2000 avled en svensk kvinna i de övre tonåren av rabies. Hon hade precis som kvinnan från Norge haft kontakt med en hund på en turistort, den gången i Thailand.

TT

Fakta: Rabies

Rabies finns över nästan hela världen och kan drabba i stort sett alla däggdjur. Insjuknande leder så gott som alltid till döden.

Världshälsoorganisationen uppskattar antalet fall hos människor per år till mellan 30000 och 70000, de flesta i låginkomstländer.

Rabies sprids via direktkontakt, nästan alltid med hund. Smittan sprids via saliv, till exempel när en hund biter dig eller slickar dig och kommer åt ett öppet sår eller slemhinnor i ansiktet som öga, näsa eller mun.

Från början är symtomen inte tydliga utan mer allmänna som huvudvärk och feber, men så småningom utvecklas symtomen i centrala nervsystemet. Förvirring, ångest, oro, olika yttringar av att hjärna och nerver inte fungerar i kroppen är typiska symtom.

Då rabies ofta har en lång inkubationstid kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge immunglobulin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS