Fordon står för en stor del av den svenska exporten. Arkivbild.
Fordon står för en stor del av den svenska exporten. Arkivbild. Bild: Amanda Billnér/TT

Expert: Sverige inte sårbart för bojkott

Högt uppsatta sunnimuslimer vill se en bojkott av svenska varor. Enligt Theresa Ryberg, expert på internationell handel, är Sverige inte särskilt sårbart.
– Om det skulle drabba oss skulle vi återhämta oss ganska snabbt, säger hon.

ANNONS
|

Universitetet al-Azhar i Kairo manar till global bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranaktioner.

Situationen har vissa likheter med när muslimska länder bojkottade danska varor i kölvattnet av Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-Posten. Mejerijätten Arla drabbades då hårt med en nedlagd fabrik i Saudiarabien, sänkt mjölkpris till bönder och en förlust på uppskattningsvis en halv miljard kronor.

"Rum för diskussion"

Hur en bojkott kan påverka beror mycket på hur handelsflödet ser ut.

– Ofta drabbas affärer mellan företag mindre. Då finns det alltid rum för diskussion, det finns alltid en win-win. Men när det gäller företag som levererar till regeringar eller myndigheter kan det avslutas direkt, säger Theresa Ryberg, chef för internationell handel på Stockholms handelskammare.

ANNONS

– Allting beror på hur bojkotten ser ut. Om det är en uppmaning eller ett lagstadgat beslut om förbud att importera och exportera varor mellan två länder.

Enligt henne är det inte troligt att en av huvudpersonerna i den svenska Natoprocessen, Turkiet, skulle ge sig in i en eventuell bojkott.

– Handeln med Turkiet har ökat de senaste åren och jag tror att det är väldigt viktigt på myndighetssidan att den handeln fortsätter, säger hon och tillägger att landet, trots att det är en viktig handelspartner, fortfarande ligger långt ner på listan över de länder Sverige handlar mest med.

Fordon och järn

Sveriges export består till stor del av fordon, järnmalm, läkemedel, telekom och numera försvarsmateriel.

– En bojkott på de branscherna skulle drabba oss ganska hårt. Men man måste sätta det i perspektiv. Vår allra största export går till EU och Europa, som står för nästan 75 procent av vår export. Vi skulle drabbas men det är inget som skulle slå ihjäl oss, säger Theresa Ryberg.

Inte heller exempelvis ett oljestopp från ett land som Saudiarabien skulle ha en betydande påverkan.

– Inte i det stora hela. För oljeimporten har vi Norge och andra länder. Saudiarabien är marginellt. Jag har svårt att tro att det skulle slå hårt.

ANNONS

Trubbigt instrument

Theresa Ryberg beskriver handel och sanktioner som ett "extremt starkt" men samtidigt "trubbigt instrument" i relationerna mellan länder.

– Det kanske inte når fram på ett effektivt sätt och det finns alltid andra geopolitiska relationer som gör att de kan tappa effekt.

Sammantaget skulle Sverige stå starkt vid en bojkott, enligt Ryberg.

– På en större skala skulle vi återhämta oss ganska snabbt. Vi är mer beroende av den inre marknaden och det större Europa.

ANNONS