Nya metoder snarare än mer pengar förbättrar folkhälsan, anser debattartikelförfattaren. Arkivbild.
Nya metoder snarare än mer pengar förbättrar folkhälsan, anser debattartikelförfattaren. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Expert: Nya vårdmetoder viktigare än pengar

Det som förbättrar folkhälsan är nya metoder inom vården och förebyggande åtgärder. Mer pengar eller ett förstatligande av vården är inte lika säkra metoder för att göra samhället friskare, anser Sven Bremberg, docent i socialmedicin.

ANNONS

Mer pengar till hälso- och sjukvården råder inte nödvändigtvis bot på bristerna inom vården. Inte heller visar studier att det är sjukvårdens organisering som avgör hur vården får bäst effekt, skriver Bremberg på Dagens Nyheters debattsida.

Snarare överlever fler personer för att de förebyggande insatserna och kunskapen har blivit bättre.

De tre största framstegen de senaste decennierna är en minskning av hjärt- och kärlsjukdomar, färre trafik­skador och färre lunginflammationer. Samtliga förändringar, menar Bremberg, kan förklaras av en kombination av bättre vård och förebyggande insatser.

För att människors hälsa ska förbättras ska man satsa på nya metoder för behandling och förebyggande åtgärder. Det är genom att ge medel till att pröva och sprida nya metoder som man kan förbättra människors hälsa, snarare än att bara öka anslagen till sjukvården, skriver han.

ANNONS
ANNONS