Ett åskoväder ligger över stora delar av Europa och ställer till med förseningsproblem för svenska flygresenärer. Arkivbild.
Ett åskoväder ligger över stora delar av Europa och ställer till med förseningsproblem för svenska flygresenärer. Arkivbild.

Europeiskt åskoväder försenar svenska flyg

Just nu drar ett kraftigt åskoväder över stora delar av Europa. Bland de drabbade länderna finns bland andra Frankrike, Portugal, Tyskland och Spanien. Ovädret innebär förseningar för alla flyg till och från Sverige som trafikerar någon av de drabbade flygplatserna.

ANNONS
|

Problemen har påverkat flygtrafiken under större delen av tisdagen, något som Upsala Nya Tidning var först med att rapportera om.

- När ett åskoväder ligger för nära en flygplats så får man inte tanka av säkerhetsskäl. Då kan inte planen komma iväg och därför blir flygplatserna fulla och kan inte ta emot flygplan, säger Alexandra Maritz, presstalesperson hos Swedavia, till TT.

ANNONS

När ett flygplan från exempelvis Arlanda eller Landvetter inte kan genomföra sin resa som planerat innebär det att planet kan förlora sin bokade plats i luftrummet och på den mottagande flygplatsen och i stället måste vänta på en ny ledig tid, vilket skapar följdförseningar.

Problemen med åskovädret började på tisdagsförmiddagen och slår olika beroende på vart man ska med förseningar på mellan tio minuter upp till 1,5 timmar.

När flygen kan börja gå normalt igen är svårt att säga.

- Väder är väder; det är svårt att göra säkra förutsägningar, säger Alexandra Maritz.

TT

ANNONS