Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige har använt för lite av EU:s stöd för att stärka migrant- och flyktingmottagandet. Nu hotar EU med att dra tillbaka pengar. Arkivbild.

EU hotar att dra tillbaka hundratals miljoner

Sverige har använt för lite av EU:s stöd för att stärka migrant- och flyktingmottagandet. Nu hotar EU med att dra tillbaka uppemot en miljard kronor, skriver Dagens Nyheter.

För perioden 2014–2020 får Sverige tre miljarder kronor från EU genom Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF). Fonden förvaltas av Migrationsverket. Omkring 1,3 miljarder av de pengarna är öronmärkta för projekt inom asyl, integration och återvändande.

I ett brev till migrationsminister Morgan Johanssons (S) statssekretare i april skriver EU-kommissionens generaldirektör Paraskevi Michou att Sverige hittills bara fördelat 26 procent av de öronmärkta pengarna.

”Baserat på den nuvarande nivån av projektering, riskerar EU-medel för ungefär 100 miljoner euro att återkallas, och därmed vara förlorade för Sverige", skriver Michou.

Anna Svensson vid Migrationsverket, teamledare för myndighetens funktion för EU-fonderna, säger till tidningen att det redan nu står klart att Sverige inte kommer att lyckas använda alla pengarna. Enligt en grov uppskattning kommer mellan 40 och 60 procent av pengarna att användas.