Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har tvingats kassera lagförslaget om att kriminalisera köp av sexuella tjänster utomlands. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har tvingats kassera lagförslaget om att kriminalisera köp av sexuella tjänster utomlands. Arkivbild.

Ett kasserat lagförslag som rosats och risats

Debattörer och sakkunniga har efterfrågat respektive förkastat lagförslaget som skulle kriminalisera köp av sexuella tjänster utomlands – ett lagförslag som nu visar sig sakna stöd i riksdagen. Frågan har också skurit rakt igenom olika riksdagspartier.

ANNONS
|

När Kristdemokraternas riksdagsgrupp på tisdagen slutligen klargjorde sitt motstånd mot det lagförslag regeringen kommit med var det dödsstöten.

Frågan har debatterats i åratal och trots att Alliansens partier nu alla avfärdat förslaget har det funnits olika syn även internt.

I november 2012 skrev exempelvis Maria Fälth, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, tillsammans med Gunilla Hjelm, Centerkvinnorna, och Anna Steele från Liberala kvinnor en debattartikel om att Sverige bör följa Norges exempel och kriminalisera sexköp utomlands.

Och hösten 2014 välkomnade Kvinnojourernas riksorganisation (Roks) Åsa Regnér (S) som ny jämställdhetsminister med att hoppas att hon skulle jobba för en sådan lag.

ANNONS

Men invändningarna har också varit många och djupgående.

Lagrådet varnade exempelvis för att en lag kan öppna för att andra länder börjar straffa gärningar i Sverige som inte är straffbara här. Ett land som har kriminaliserat abort skulle till exempel kunna straffa någon som åkt till Sverige för att göra abort. Det skulle också kunna gälla homosexuella handlingar eller yttrandefrihetsfrågor, enligt lagrådet.

TT

ANNONS