Bärgningen av bogrampen från vraket Estonia i somras. Arkivbild.
Bärgningen av bogrampen från vraket Estonia i somras. Arkivbild. Bild: Magnus Lejhall/TT

Estoniaöverlevare: Förundrad och besviken

Anders Eriksson överlevde Estonia-katastrofen. Nu undrar han varför förundersökning om förlisningen inte återupptas.

ANNONS

Anders Eriksson var själv ombord på fartyget den 28 september 1994. Nu står det klart att det inte blir någon ny förundersökning, eller någon fortsättning på den tidigare nedlagda förundersökningen.

Det ifrågasätter Anders Eriksson.

– Man undrar ju varför de inte ens har gjort någon normal förundersökning. Brottsrubriceringen var ju mord och när det är mord så brukar ju polisen åtminstone göra någonting för att utreda, säger han.

"Kunde ha väntat"

Enligt åklagaren har inget framkommit som pekar på att brott har begåtts i samband med Estonias förlisning.

– Jag är förundrad, och besviken är jag ju naturligtvis.

– Det är märkligt att de redan har kommit fram till det. Haverikommissionen har ju inte gjort någon slutlig utfästelse än. Man har ju nu kommit fram till att båten inte var sjövärdig. Då kan man ju undra varför det inte blir någon förundersökning av ansvarsfrågan.

ANNONS

Kent Härstedt, tidigare S-riksdagsledamot och diplomat samt Estonia-överlevare, undrar varför åklagaren tog beslutet innan haverikommissionen arbetat färdigt.

– Har de haft det här ärendet sedan 2020 så kan man tycka att de kunde ha inväntat den slutgiltiga rapporten från haverikommissionen. All respekt för deras arbete, men när man ändå har en pågående haveriutredning som snart är färdig så kunde man haft med deras rapport i sin bedömning.

"Emotionellt berörd"

För Härstedt har de senaste årens turer kring Estonia varit uppslitande, men han välkomnar att haveriet återigen granskas.

– Det har framkommit saker som gör att man blir emotionellt berörd eftersom det är så traumatiskt. Det här med hålen i skrovet är bara en del av det hela. Det viktiga arbetet som haverikommissionen gör nu gör ju att man tittar och kanske omvärderar saker från den tidigare haverikommissionen. Det är jätteviktigt för oss överlevande och för hela samhället.

ANNONS