Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg. Arkivbild.

Ersson vill att rättegången tas om

Aktivisten Elin Ersson, som dömts för brott mot luftfartslagen, vill att rättegången mot henne tas om. Anledningen är att en av nämndemännen som dömde henne kan ha varit jävig.

Det var i juli förra året som Elin Ersson vägrade att sätta sig på sin plats i ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter utanför Göteborg. Syftet var att förhindra en utvisning till Afghanistan.

Ersson fick till slut lämna planet och åtalades senare för brott mot luftfartslagen. Hon dömdes i februari i år till 60 dagsböter, för henne motsvarande 3 000 kronor.

Kallat henne "brottsling"

Nu har hon via sin advokat överklagat domen. I första hand ska rättegången tas om i tingsrätten, anser Ersson. Anledningen är att en av nämndemännen kan ha varit jävig, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Efter rättegången blev det känt att en av nämndemännen redan i juli hade kallat Elin Ersson för "brottsling" i en artikelkommentar.

"Viktig princip"

Det gör att Ersson och hennes advokat Tomas Fridh nu ifrågasätter om hon har fått en opartisk bedömning.

- Det är en viktig princip i en rättsstat att de som ska döma i ett fall inte har en partisk åsikt från början, säger Fridh till TT.

- Kommer det fram att en person har haft väldigt starka åsikter om dig som person, långt innan rättegången börjar, då menar jag att det är omöjligt att efteråt uppleva att man har fått en rättvis möjlighet att föra fram sin sak.