Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis och brandkår på plats i Västra Frölunda natten till onsdag.

En person gripen i Turkiet för bilbränder

En ung man har gripits i Turkiet misstänkt för inblandning i bilbränderna i Västsverige. Ytterligare två personer sitter anhållna misstänkta för bränder vid Frölunda torg. Samtidigt vill en polischef att brottslingar ska kunna portas från sina egna bostadsområden.

Den person som tidigare anhållits i sin frånvaro misstänkt för bilbränderna i Göteborg har gripits av gränspolisen i Turkiet. Mannen, som är i övre tonåren, blev stoppad vid gränsen.

- Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en "no entry" till gränspolisen där som lyckades gripa personen på plats. Förhoppningen är att han ska återvända under dagen och då ska svensk polis ta hand om honom, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, till GP.

Ytterligare två unga personer, hemmahörande i Frölunda anhölls på tisdagen misstänkta för delaktighet i bilbränderna. Polisen fortsätter även arbetet med att försöka fånga in fler gärningsmän.

Totalt är sex personer misstänkta för att på ett eller annat sätt ha deltagit i bränderna i Göteborg. Men tre har sedan tidigare släppts på fri fot.

- De här är fortfarande bara misstänkta och de ska betraktas som oskyldiga tills de är dömda. Men den övervägande delen av de misstänkta är välkända av oss. De har ett långt förflutet i kriminalitet. Sedan finns det också två personer som är relativt okända för oss, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef till SVT Nyheter.

Fåtal nya bränder

Under natten till onsdagen kom larm om fyra nya bränder – två av dem i Västra Frölunda där massbränningarna skett dygnet innan.

Enligt uppgift till TT har vittnen sett två ynglingar tända eld på en bil och sedan springa från platsen.

Bränderna i Västra Frölunda var även denna gång bara ett stenkast från bostadshus.

- Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Ytterligare två bränder inträffade i regionen sent på tisdagskvällen. Strax före 23.30 sattes en bil i brand i Mölndal utanför Göteborg.

Inte ovanligt

Bara minuter senare gick larmet igen, den här gången en bilbrand på Norrby i Borås.

- Det är samma tillvägagångssätt som de tidigare bränderna, man har slängt något på bilarna och så har de börjat brinna, säger Johan Ljung.

Det är dock oklart om bränderna har något samband med massbränningen av bilar under måndagskvällen i Trollhättan och Göteborg.

- Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng. Det är tyvärr inte helt ovanligt med bilbränder, säger Johan Ljung.

Bör portas

Den biträdande regionpolischefen i Väst, Robert Karlsson, tycker att de som bränner bilar och sysslar med grov kriminallitet bör portas från sina egna bostadsområden. Och om de skulle bryta mot förbudet så tycker han att de borde fängslas.

- Om du och jag går på fotboll och bär oss åt som idioter får vi ett förbud mot att tillträda en arena. Om jag terroriserar min andra hälft kan jag få besöksförbud. Om en person begår brott i Sverige kan den utvisas och få återresandeförbud, säger Robert Karlsson till Expressen.