Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vänsterpartiet stänger av Emma Wallrup. Arkivbild.

Emma Wallrup stängs av från V:s riksdagsgrupp

Riksdagsledamoten Emma Wallrup stängs av från Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Enligt partiets ledning har hon trakasserat en partikollega.

- Det beslutet har vi tagit efter att hon under lång tid trakasserat en annan ledamot. Hon saknar också insikt om sitt beteende, säger Mia Sydow Mölleby, partiets gruppledare i riksdagen, till TT.

Beslutet togs under fredagen, hon vill inte gå in på om det var enhälligt.

Mia Sydow Mölleby menar att det handlar om en "arbetsmiljöåtgärd" för att minimera utsattheten för den trakasserade ledamoten och partikollegan Jens Holm. Hon kallar det trakasserier trots att Wallrup inte är dömd med hänvisning till en utredning som en arbetsrättsjurist gjort åt partiet. Det ska dock inte handla om sexuella trakasserier.

- Det är väldigt sorgligt, det enda jag har bett om är ett reko arbete mellan Jens Holm och mig, och mellan mig och riksdagsgruppen, säger Emma Wallrup.

"En demokratifråga"

14 mejltrådar per år har hon skickat till Holm och ledningen vilket sedan upphörde i oktober förra året, hävdar hon.

Riksdagsledamoten polisanmäldes av Jens Holm för ofredande efter att ha skickat stora mängder mejl och sms till honom. Senare beslutade en åklagare att inte inleda en förundersökning.

Emma Wallrup menar att konflikten bottnar i en demokratifråga. Hon hävdar att hon själv låtit en jurist titta på V:s utredning om henne och att den "inte håller".

- Jag byter fokus och fokuserar på demokratifrågorna som jag ser är problemet i detta.

Wallrup står som etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Uppsala och den platsen tänker hon behålla trots ledningens besked.

- Det kommer jag att göra, jag kommer att vara noggrann med att vårt parti ska vara vad det har varit och vi ska inte jobba på det här sättet. Det är uppåt väggarna fel. Jag kommer att ta strid.

Kvar i partiet

Beslutet om att stänga av Wallrup har tagits i samråd med riksdagsförvaltningen och hon får nu ett arbetsrum på en annan plats i riksdagshuset. Det är inte i samma lokaler som Jens Holm och hon kommer heller inte att ha tillträde till Vänsterns arbetslokaler från och med nästa vecka, enligt Mia Sydow Mölleby.

Hon menar att det inte hade gått att stänga av Wallrup och samtidigt ha henne kvar i lokalerna.

- I riksdagsgruppen så behöver man ha kontakt med varandra. Man ingår i samma arbetsmiljö och det ökar risken i kontakterna, och vi vill ju minska risken för den som är utsatt.

Emma Wallrup förbjuds också att delta i möten och ta del av gruppmejl, men hon är inte utesluten ur partiet.