Träd över spåret på Saltsjöbanan.
Träd över spåret på Saltsjöbanan.

Elnätet måste byggas upp från grunden

Över 30 000 elkunder var på eftermiddagen fortfarande utan ström efter stormen Alfridas framfart, de allra flesta av dem i Stockholms län. Reparationsarbetet kan ta upp till en vecka – elnätet är totalförstört på många håll och måste byggas upp från grunden.

ANNONS

Alfridas härjningar slog hårt mot Upplandskusten, med vindar på över 30 meter i sekunden som knäckte stolpar, lyfte tak och lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar.

Tusentals kunder är fortfarande utan ström hos de stora bolagen Vattenfall, Eon och Ellevio.

I hårt drabbade Norrtälje kommun håller brandstationerna öppet för dem som behöver hämta vatten, ladda mobilen eller bara ta en fika och värma sig en stund.

Flyger ut reservkraftverk

På morgonen återupptog Vattenfall det mödosamma arbetet med att reparera alla ledningar. Entreprenörer från Götaland och Bergslagen har ryckt in, och reservkraftverk flygs med helikoptrar till öar. Men arbetet drar ut på tiden och under torsdagen meddelar flera elbolag att det kan ta upp till en vecka att reparera allt.

ANNONS

Stora delar av elnätet är så skadat att det kommer att behöva byggas upp från grunden igen, enligt Vattenfall och Eon.

- Det är fortfarande ganska besvärligt ute, och svårt att hinna med så det kommer att dra ut på tiden, säger Lars-Åke Linander på Vattenfalls pressjour.

Någon prognos går inte att ge.

- Det är stora lokala variationer på när det kan bli klart. Vi prioriterar områden där det är mycket människor så att så många som möjligt får tillbaka strömmen, säger Linander.

Samtidigt som många kommer vara strömlösa in i helgen varnas för nedfallna elledningar. Ser man en elledning på marken eller som hänger lågt ska man inte gå nära utan kontakta företaget som äger nätet eller ringa 112, enligt Eon.

Gotlänningar utan telefon

Telekommunikationen på Gotland har haft störningar till följd av strömavbrotten, och gotlänningar som behövt larma 112 har uppmanats att bege sig till någon av de jouröppna brandstationerna. Men strömmen är tillbaka och telefonerna på ön fungerar igen.

ANNONS

- Gotland går tillbaka till det normala nu, vi har fortfarande några mindre störningar, men vi drar tillbaka detta nu. Det var jag som tog beslutet i går. Min bedömning var att det inte fanns några andra alternativ, säger Mats Eriksson, tjänsteman i beredskap på Gotland och till vardags hamnchef.

Hans preliminära bedömning är att orsaken till kommunikationshaveriet är strömbrist.

- Det var strömavbrott över hela ön, det låg träd över ledningar överallt. Det gjorde att det fasta telefonnätet inte fungerade, och inte heller mobilnätet.

Strömavbrotten ledde också till avbrott för dem som har bredband. I Stockholms län hade närmare 6000 av Telias bredbandskunder störningar sent på torsdagseftermiddagen

- När elbolagens elnät är tillbaka i drift är även våra tjänster tillbaka, säger Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia.

ANNONS
TT

ANNONS