Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En elev har gripits misstänkt för mord på en annan elev på en gymnasieskola i södra Stockholm.

Elev knivhöggs till döds på skola i Stockholm

Den 17-årige elev som knivhöggs på en gymnasieskola i Enskede i södra Stockholm avled av sina skador. En 16-årig pojke som går på skolan har anhållits.

- Det finns ganska många som sett delar av händelseförloppet, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Den avlidne var i Sverige som ensamkommande och hans gode man är underrättad, likaså de personer som tog hand om honom på hans boende, enligt polisen.

Träffade överkroppen

Knivskärningen skedde vid lunchtid på onsdagen. Flera personer var inblandade och ytterligare en person skadades lindrigt. Polisen spärrade av platsen och arbetar vidare med en teknisk undersökning. Vad som har föranlett bråket vet polisen inte ännu.

- Vi fick samtal om slagsmål inne på skolan. Innan vi hunnit fram fick vi uppgift om att en person var knivskuren, och det visade sig stämma, säger Sven-Erik Olsson.

Den knivskurne pojken fördes till Karolinska sjukhuset – men där avled han. Knivhuggen träffade bland annat i överkroppen. Brottsrubriceringen är nu mord.

Den misstänkte eleven greps i närområdet, kort efter händelsen. Han har under onsdagskvällen anhållits men hans försvarare vill inte svara på hur han ställer sig till anklagelserna.

- I det här läget så kan jag tyvärr inte uttala mig över huvud taget, säger advokaten Sandra Danowsky.

"Mår väldigt dåligt"

Skolledningen har bestämt att stänga skolan för dagen men den kommer att vara öppen som vanligt i morgon igen, uppger utbildningsförvaltningen i Stockholm. Polisen kommer att ha personal på skolan hela dagen.

Polisen har pratat med flera elever som såg bråket. Under torsdagen kommer eleverna att få information och prata i klassrummen om vad som hänt. En lärare på skolan som TT har pratat med är bestört över händelsen.

- Jag mår väldigt dåligt, säger läraren innan hon omfamnar en anhörig.

Skolledningen vill inte uttala sig.

- Vi krishanterar just nu, säger Ingela Wihlner som sitter i skolledningen på gymnasiet.

Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen, har inga indikationer på att skolan är stökigare än någon annan skola.

- Det är klart att alla känner någon form av chocktillstånd när man inser att det är en elev som fått sätta livet till. Det är enormt tragiskt, säger han.

Han tror trots dådet på en fortsatt öppen skola.

- Vi har inga metalldetektorer, vi går inte igenom elevernas väskor på vägen in. Vi vill ha öppna skolor och tror inte på att eskalera det på det sättet. Vi behöver jobba med andra frågor som värdegrund och respekt för varandra. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Mikael Lindberg.

Inte heller fältassistenterna i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning upplever skolan som stökig.

- Det är ingen skola vi har haft särskild kontakt eller fokus på, men vi stärker upp nu i några dagar, säger enhetschefen Jenny Bertvall.

Sorg och bestörtning

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på det inträffade.

- Jag tar emot den här hemska nyheten med sorg och bestörtning. Mina tankar går till offret och de närstående. Sedan tänker jag förstås även på alla elever och lärare på Enskede gårds gymnasium, säger hon till TT.

Hon säger också att regeringen inte planerar att vidta några akuta åtgärder för närvarande men följer händelsen noga.

- Det är fruktansvärt, en tragedi. Jag tänker på pojken som mist sitt liv och hans anhöriga. För skolan, personalen och de övriga eleverna måste det vara en fruktansvärd händelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.