En elev utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag döms den 19-årige skolkamraten för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Arkivbild.
En elev utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i Skåne i maj. Och i dag döms den 19-årige skolkamraten för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Arkivbild.

Elev döms för utnämning av "Årets fuckgirl"

Att uttrycket "Årets fuckgirl" har en stark negativ klang måste alla förstå, anser Malmö tingsrätt. Och den 19-årige man som läste upp utnämningens motivering – på en skolbal inför ett hundratal elever – döms för grovt förtal.

ANNONS
|

Motiveringen som 19-åringen läste upp för publiken var grovt sexuellt kränkande. Kvinnan som tog emot studentkommitténs utnämning kallades fram inför omkring 400 elever, och hon fick även ta på sig ett band där den tilldelade titeln stod skriven.

Kvinnan berättade för domstolen att hon blev utskrattad, kände sig kränkt, mådde dåligt av situationen och lämnade balen.

Skolkamraten döms för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Mannen ska också betala ett skadestånd på 10000 kronor till kvinnan.

"Tydlig signal"

Malmö tingsrätts dom skickar en tydlig signal till samhället, anser ordföranden för Sveriges Elevkårer.

ANNONS

- Jag tycker att det är en otroligt viktig dom och det ska bli intressant att se om det här blir ett prejudikat inför framtiden, att sexuella kränkningar inte kan tolereras på det här sättet, säger Lina Hultqvist, ordförande för branschorganisationen Sveriges Elevkårer, till TT.

Mannen som av studentkommittén fick i uppdrag att läsa upp motiveringen sade under rättegången att uttrycket är liktydigt med att vara populär och en killtjusare, och att utnämningen därför är någonting positivt. Han skrev huvudparten av motiveringen och uppfattar den själv som humoristisk. Något uppsåt att peka ut kvinnan som klandervärd och utsätta henne för missaktning finns inte, enligt 19-åringen som förnekar brott men medger att han läst upp motiveringen.

Domstolen anser att alla människor, inklusive ungdomar, i den specifika kontexten måste förstå att uttrycket "Årets fuckgirl" har en stark negativ klang.

"Detta gäller även för ungdomar och i den sociala kontext som XX och YY befunnit sig i. I det aktuella fallet har utnämningen dessutom förstärkts av en motivering som är mycket förnedrande och kränkande samt uppspelning av musik som knappast kan tolkas på annat sätt än att YY utmålas som lösaktig", skriver en enig tingsrätt i domen och beskriver handlandet som hänsynslöst.

ANNONS

Bruten tystnadskultur

Sveriges Elevkårers ordförande tror att domen kan leda till att fler vågar anmäla liknande händelser i framtiden, och betonar att metoo-rörelsen lyckats bryta tystnadskulturen och därmed fått ett stort genomslag.

- Jag hoppas att fler vågar anmäla, att man inte är rädd för att inte bli trodd på. Men också att fler personer förstår att det här är en olaglig handling som kan få påföljder, så att man upphör med den typen av beteende och sexuella kränkningar, säger Lina Hultqvist.

19-åringens advokat Nathalie Medina meddelar att domen om grovt förtal kommer att överklagas till hovrätten.

- Jag och min klient anser att det är en felaktig bedömning, säger hon till TT.

TT

Fakta: Utnämningarna

Uppgifter från den dömde 19-åringen och den utsatta kvinnan utgör bevisning i målet. Så här beskrivs bakgrunden till utnämningen, enligt uppgifterna som förts fram i domstolen:

Under skolbalen i maj 2018 deltog ett hundratal elever. Ingen gymnasiepersonal deltog. Studentkommittén hade bestämt att utnämningar för tio olika kategorier skulle delas ut, bland annat till "Årets drama queen", "Årets fuckboy" och "Årets fuckgirl".

Klasserna fick rösta på vem som skulle utnämnas, men alla klasser svarade inte. Motiveringar skrevs till samtliga kategorier och 19-åringen, som dömts av Malmö tingsrätt för grovt förtal, fick i uppdrag att skriva texten till "Årets fuckgirl". Studentkommittén gav honom även i uppgift att presentera utnämningen. Den 19-årige mannen skrev det mesta av motiveringen, men ett stycke skrevs av en annan person i kommittén. Mannen har även sagt att han inte visste vem som skulle få utnämningen när texten skrevs.

Huruvida utnämningen av kvinnan är ett riggat resultat eller ett resultat av omröstningen är oklart, enligt domstolen.

Eleven som fick utnämningen "Årets fuckboy" ska, enligt skolans rektor, ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

ANNONS